OBJAVILA FON DER LEJEN

Evropska komisija pokreće proceduru za suspenziju isplata sredstava Mađarskoj

Ovo je prvi put da se koristi novi mehanizam uslovljavanja koji EU omogućava da preduzme mjere radi zaštite budžeta od februara

Viktor Orban i Ursula fon der Lejen. Twitter

E. Ć. / Srna

5.4.2022

Evropska komisija pokrenut će proceduru za suspenziju isplata sredstava Mađarskoj zbog kršenja regulative o vladavini zakona, rekla je danas predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Von der Leyen).

Ovo je prvi put da se koristi novi mehanizam uslovljavanja koji EU omogućava da preduzme mjere radi zaštite budžeta od februara kada je Evropski sud pravde donio odluku da je prilagođen na čvrstoj pravnoj osnovi.

Agencija Associated press navodi da je objava Fon der Lejen pred Evropskim parlamentom uslijedila dva dana nakon što je stranka Fides premijera Viktora Orbana pobjedila na izborima.

Mađarska je u proteklih nekoliko godina na udaru kritika da ne ispunjava demokratske norme zbog pretjerane kontrole pravosuđa, smanjenja slobode medija i uskraćivanje prava pripadnicima LGBT populacije.

Fon der Lejen je istakla da njen tim nije uvjeren odgovorima Mađarske na pitanja povezana sa vladavinom zakona.

- Naš zaključak je da nastavimo narednim korakom - rekla je ona i dodala da će pismo o zvaničnom obavještenju uskoro biti poslato mađarskim vlastima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.