PREDSJEDNICA EK

Fon der Lejen o Orbanovoj izjavi: To je rasna diskriminacija

Diskriminirati na temelju rase znači gaziti vrijednosti sadržane u evropskim i međunarodnim ugovorima, rekla je fon der Lejen

Ursula fon der Lejen i Viktor Orban. AGENCIJE

A. O.

30.7.2022

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) danas je izjavila da je rasna diskriminacija suprotna vrijednostima Evropske unije, odgovarajući time na pitanje vezano za izjave mađarskog premijera Viktora Orbana o miješanju rasa.

Iako nije eksplicitno osudila izjave mađarskog čelnika, koje su revolt prije svega izazvale u Vašingtonu (Washingtonu), Fon der Lejen je podsjetila da sve zemlje članice Evropske unije, pa i Mađarska, trebaju poštovati zajedničke univerzalne vrijednosti o kojima se ne pregovara.


Nacistički tekst

- Diskriminirati na temelju rase znači gaziti vrijednosti sadržane u evropskim i međunarodnim ugovorima - rekla je fon der Lejen u intervjuu za slovački portal aktuality.sk.

Dodala je da je Evropska unija utemeljena na jednakosti, toleranciji, poštenju i pravdi.

Fon der Lejen dosad nije javno reagirala na Orbanove izjave. Glasnogovornik Evropske komisije je upitan u utorak rekao da EK "nikada ne komentira izjave europskih političkih dužnosnika".

Uz osude iz SAD-a, riječi mađarskog čelnika izazvale su ostavku jedne od njegovih savjetnica, koja je osudila čisti nacistički tekst, kao i osudu Međunarodnog odbora Aušvica (Auschwitza), užasnutog tim govorom.

Evropski parlament žestoko je pak ranije danas kritizirao izjave mađarskog premijera, koje to tijelo smatra rasističkima.


Snažna osuda

- Mi, lideri političkih grupacija unutar Evropskog parlamenta, snažno osuđujemo nedavne otvoreno rasističke izjave premijera Orbana o tome da ne želi ljude miješane rase - stoji u saopćenju.

Dodali su da takve neprihvatljive izjave, koje jasno krše naše vrijednosti sadržane i u evropskim ugovorima, nemaju mjesta u njihovim društvima.

Orban je prošle sedmice tokom govora u Rumuniji rekao kako "postoji svijet u kojem se Evropljani miješaju s ljudima koji stižu izvan kontinenta, a što je svijet miješanih rasa".

S druge strane, nastavio je Orban, postoji Karpatski bazen, gdje se Evropljani poput Mađara, Rumunja i Slovaka međusobno miješaju. 

- Mi smo se spremni miješati, no ne želimo postati miješana rasa - izjavio je. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.