PRUŽENA PODRŠKA

U Krakovu protestna šetnja za majke Ukrajine: Učesnici nosili lutke prelivene lažnom krvlju

Navedeno je da je u bombardovanju ruske vojske oštećeno 938 obrazovnih ustanova, a 87 ih je potpuno uništeno

Sa ranije održanih protesta u Krakovu. RMF FM

A. O. / Anadolija

11.4.2022

Ukrajinske majke organizovale su u nedjelju u poljskom gradu Krakovu protestnu šetnju kako bi ukazale na patnje i stradanja djece u Ukrajini.

Više stotina učesnika protesta, uglavnom djevojaka i žena s djecom, marširalo je ulicama Krakova noseći lutke prelivene lažnom krvlju u znak sjećanja na najmlađe žrtve ruskih napada.


Veliki broj

Veliki broj njih nosio je ukrajinske zastave i transparente kojima su podsjetili na strahote u njihovoj zemlji te optužili ruske vojnike za ubistva djece. Mnoge od učesnica protesta nisu uspjele zadržati suze.

Iz Kancelarije glavnog državnog tužioca Ukrajine u nedjelju je saopšteno da je 177 ukrajinske djece ubijeno u ruskim napadima, a da ih je 336 ranjeno. Navedeno je da je u bombardovanju ruske vojske oštećeno 938 obrazovnih ustanova, a 87 ih je potpuno uništeno.


Rat Rusije i Ukrajine

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Prema procjenama Ujedinjenih nacija, najmanje 1.793 civila ubijeno je otkako je Rusija započela rat protiv Ukrajine, a 2.439 je ranjeno. Strahuje se da je stvarni broj puno veći. Istovremeno, više od 4,5 miliona Ukrajinaca pobjeglo je u druge zemlje, a milioni su interno raseljeni, podaci su UN-ove agencije za izbjeglice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.