PARIZ

Tri godine nakon požara: Notre-Dame polako "oživljava"

Požar u srednjovjekovnom simbolu Pariza i Francuske izbio je u aprilu 2019. godine

E. Ć. / Anadolija

Tri godine nakon razornog požara i dalje traju radovi na obnovi katedrale Notre Dame u Parizu, a cilj je da se ponovo otvori za Olimpijske igre 2024. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Uoči godišnjice požara u petak, čišćenje zidova i poda gotovo je završeno. Požar u srednjovjekovnom simbolu Pariza i Francuske izbio je u aprilu 2019. godine. Vatrena stihija u potpunosti je uništila krov i 93 metra visoki toranj na katedrali.

Više od 500 vatrogasaca učestvovalo je u gašenju požara i uz velike napore uspjeli su spasiti sjeverni toranj sa zvonom i glavni objekat katedrale. Katedrala je obično primala gotovo 12 miliona posjetitelja godišnje.

Radovi na osiguranju zgrade, preliminarna priprema restauracije, počeli su u ljeto 2019. godine. Radovi su obustavljeni u martu 2020. godine, zbog pandemije koronavirusa, a ponovo su počeli 8. juna iste godine.

Katedrala Notre Dame poznata je širom svijeta po veličini, jedinstvenosti i značaju za svjetsku arhitekturu. Zgrada koja datira još iz 12. stoljeća i poznata je po klasičnom književnom djelu Victora Hugoa "Zvonar crkve Notre-Dame" svake godine privuče milione turista iz cijelog svijeta.

NA VRH

Podijeli članak na