SJEVERNA KOREJA

Kim Jong Un kroz prozor pratio probno ispaljivavanje taktičkih navođenih projektila

Sistem taktičkog vođenog oružja novog tipa od velike je važnosti u značajnom poboljšanju vatrene moći topničkih jedinica dugog dometa i poboljšanju učinkovitosti u radu taktičkih nuklearnih bombi, saopćila je vojska

Kim Jong Un: Prošlog mjeseca prekinuo moratorij na testiranje interkontinenatalnih balističkih projektila. AFP

E. Ć.

17.4.2022

Sjeverna Koreja lansirala je imala probno ispaljivanje nove vrste taktički vođenog oružja usmjerenog na jačanje nuklearnih sposobnosti zemlje, saopćila je tamošnja agencija KCNA, prenosi Reuters.

Probnom ispaljivanju prisustvovao je i sjevernokorejski lider Kim Jong Un, koji je sve posmatrao kroz prozor. Sjeverna Koreja je saopćila da je u subotu kasno uočila dva projektila ispaljena s istočne obale Sjeverne Koreje prema moru koji su letjeli oko 110 kilometara s najvećom udaljenosti od zemlje od 25 kilometara i maksimalnom brzinom ispod 4 maha. 

- Sistem taktičkog vođenog oružja novog tipa od velike je važnosti u značajnom poboljšanju vatrene moći topničkih jedinica dugog dometa i poboljšanju učinkovitosti u radu taktičkih nuklearnih bombi - navodi se u saopćenju vojske Sjeverne Koreje, prenosi KCNA.

Podsjetimo, Kim Jong Un je prošlog mjeseca prekinuo samonametnuti moratorij na testiranje interkontinenatalnih balističkih projektila.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.