OBRAĆANJE NAKON SASTANKA

Gutereš: UN je spreman mobilizirati ljudske i logističke resurse za pomoć civilima Ukrajine

Rekao je da je imao veoma iskren razgovor sa Lavrovom i da je jasno da postoje dva različita stava o tome šta se dešava u Ukrajini

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš. PRINTSCREEN

A. O. / The Guardian

26.4.2022

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres) posjetio je Moskvu, gdje je održao sastanak sa ruskim ministrom Sergejem Lavrovom.

Nakon sastanka održana je konferencija za medije.

Gutereš je kazao da je UN spreman “u potpunosti mobilizirati svoje ljudske i logističke resurse” kako bi se pomoglo civilima u Ukrajini.


Iskren razgovor

Gutereš je rekao da je posjetio Moskvi kao “glasnik mira” te da je njegov cilj “strogo povezan sa spašavanjem života i smanjenjem patnje”.

Rekao je da je imao veoma iskren razgovor sa Lavrovom i da je jasno da postoje dva različita stava o tome šta se dešava u Ukrajini.

Prema Ruskoj Federaciji, ono što se dešava je takozvana "specijalna vojna operacija" sa ciljevima koji su ranije najavljeni.


Kršenje teritorijalnog integriteta

Međutim, prema UN-u i u skladu s rezolucijama koje je usvojila Generalna skupština, ruska invazija na Ukrajinu predstavlja kršenje njenog teritorijalnog integriteta i protivna je Povelji Ujedinjenih naroda.

- Svjesni smo da se suočavamo s krizom u Mariupolju. Hiljadama civila je prijeko potrebna humanitarna pomoć za spašavanje života, a mnogima evakuacija. Ujedinjeni narodi su spremni u potpunosti mobilizirati svoje ljudske i logističke resurse kako bi pomogli u spašavanju života u Mariupolju - rekao je Gutereš.

On je rekao je da je njegov prijedlog da UN-a, Međunarodni komitet Crvenog križa i ukrajinske i ruske snage koordinišu svoj radi kako bi se omogućila “sigurna evakuacija civila koji žele napustiti” čeličanu Azovstal i grad Mariupolj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.