PORAST CIJENA

Svjetska banka predviđa: Čeka nas kriza poput one iz 1970-ih godina

Očekuje se da će cijena sirove nafte Brent 2022. u prosjeku iznositi 100 američkih dolara po barelu

Nova predviđanja Svjetske banke. ILUSTRACIJA

A. O.

27.4.2022

Svjetska banka upozorila je da će rat u Ukrajini rezultirati  skupom hranom i energijom u sljedeće tri godine.

Navodi kako globalna ekonomija ide prema reprizi slabog rasta i visoke inflacije poput onih iz 1970-ih godina.

Kako se navodi u analizi Svjetske banke, postoji rizik da će konstantno visoki troškovi robe do kraja 2024. godine dovesti do stagflacije – usporene aktivnosti u kombinaciji s jakim pritiscima troškova života.


Najnoviji izvještaj

Najnoviji izvještaj Banke za tržište roba kaže da je u posljednje dvije godine u svijetu zabilježen najveći porast cijena energije od naftne krize 1973. i najveći skok cijena hrane i gnojiva od 2008. Iako je vjerovatno da će troškovi energije i hrane pasti sa sadašnjeg nivoa, i dalje se predviđa da će na kraju 2024. i dalje biti iznad prosjeka u posljednjih pet godina.

Kao rezultat prekida u trgovini i proizvodnji uzrokovanih ruskom invazijom na Ukrajinu, Svjetska banka ove godine predviđa porast cijena energije od 50 posto. Očekuje se da će cijena sirove nafte Brent 2022. u prosjeku iznositi 100 američkih dolara po barelu, što je najviši nivo od 2013. i povećanje od više od 40 posto u poređenju s 2021. godinom. Očekuje se da će cijene pasti na 92 američka dolara u 2023., ali će ostati znatno iznad petogodišnjeg prosjeka od 60 dolara po barelu.


Kreatori politike

Očekuje se da će europske cijene plina u 2022. biti dvostruko više nego 2021., dok bi cijene uglja mogle biti 80 posto više. Banka očekuje da će se cijene pšenice ove godine povećati za više od 40 posto, čime će se izvršiti pritisak na ekonomije u razvoju koje se oslanjaju na uvoz pšenice iz Rusije i Ukrajine.

Indermit Gil (Indermit Gill), potpredsjednik Svjetske banke, rekao je kako ova situacija predstavlja najveći šok robe koji smo doživjeli od 1970-ih. Kao i tada, naglasio je, šok pogoršava nalet ograničenja u trgovini hranom, gorivom i gnojivima.

- Kreatori politike trebali bi iskoristiti svaku priliku za povećanje ekonomskog rasta u svojim zemljama i izbjegavati radnje koje će naštetiti globalnoj ekonomiji - dodao je Gil.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.