"LOŠA IDEJA"

Premijerka Švedske: Mislim da članstvo u NATO-u nije pitanje koje je pogodno za referendum

Postoji mnogo informacija o nacionalnoj sigurnosti koje su povjerljive, istakla je

Magdalena Anderson. Agencije

H. J. I.

29.4.2022

Švedska vlada ne planira održati referendum ako njen parlament odluči da nastavi sa zahtjevom za članstvo u NATO-u, izjavila je u petak premijerka Magdalena Anderson (Andersson).

Ruska invazija na Ukrajinu primorala je i Švedsku i Finsku da preispitaju dugogodišnja uvjerenja da je vojna neutralnost najbolje sredstvo za osiguranje nacionalne sigurnosti, a očekuje se da obje zemlje donesu odluku u narednih nekoliko sedmica.

Anderson je rekla da je referendum "loša ideja".

- Mislim da to nije pitanje koje je pogodno za referendum. Postoji mnogo informacija o nacionalnoj sigurnosti koje su povjerljive, tako da postoje važna pitanja na takvom referendumu o kojima se ne može raspravljati i važne činjenice o kojima se ne može staviti na sto - kazala je Anderson.

Švedski parlament razmatra sigurnosnu politiku, a izvještaj se očekuje sredinom maja. Pored toga, Andersonina vlastita stranka, Socijaldemokrati, razmatraju da li da odustanu od svojih prigovora na članstvo u NATO-u.

S obzirom da većina u parlamentu podržava članstvo, vladajući socijaldemokrati smatraju se najvećom preprekom Švedskoj da se prijavi za članstvo alijansi od 30 nacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.