GENERALNI SEKRETAR NATO-A

Stoltenberg: Finska i Švedska bi bile dočekane raširenih ruku u NATO savezu

Čim donesemo odluku da ih pozovemo, to će poslati snažnu političku poruku da je sigurnost Finske i Švedske bitna za sve NATO saveznike, istakao je on

Jens Stoltenberg. AGENCIJE

A. O. / CNN

28.4.2022

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da ukoliko Finska i Švedska odluče aplicirati za članstvo u NATO savezu, proces pristupanja bi "tekao brzo" i privremene mjere bi bile uvedene dok ne postanu formalno članice saveza.

Stoltenberg je skupa sa Robertom Metsolom, predsjednicom Evropskog parlamenta, održao brifing za medije u Briselu.

- Mi smo u dijalogu sa Finskom i Švedskom i to je njihova odluka. Ali ako odluče da apliciraju, Finska i Švedska će biti srdačno dobrodošle i očekujem da će proces ići brzo - rekao je Stoltenberg novinarima.


Snažna politička poruka

- Ovdje se u osnovi radi o pravu svake nacije u Evropi da odlučuje o svojoj budućnosti. Dakle, kada Rusija na neki način pokušava da prijeti, da zastraši Finsku i Švedsku da ne apliciraju, to samo pokazuje kako Rusija ne poštuje osnovno pravo svake nacije da izabere svoj vlastiti put - dodao je on.

Dodao je da je činjenica da su Finska i Švedska već veoma bliske NATO savezu i da sa njim surađuju i održavaju zajedničke vježbe.

- Čim donesemo odluku da ih pozovemo, to će poslati snažnu političku poruku da je sigurnost Finske i Švedske bitna za sve NATO saveznike - rekao je generalni sekretar NATO saveza.


Uvođenje sankcija

Metsola je izjavila da će EP nastaviti zagovarati uvođenje sankcija, te pozivati na provođenje sadašnjih sankcija na bolji i efikasniji način.

- I o tome ćemo nastaviti da raspravljamo u Strazburgu slijedeće sedmice, ali što se tiče nas, ovaj parlament će nastaviti da koristi zamah ove neviđene koordinacije koju imamo, što je izuzetno važno, jer dijelimo osnovne vrijednosti i dijelimo našu odbranu prava Ukrajine da se brani - rekla je Metsola, prenosi CNN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.