RUSKI MINISTAR

Lavrov: Zelenski u sebi ima židovske krvi, Imao ju je i Hitler

Pa šta ako je Zelenski Jevrej? Ta činjenica ne negira postojanje nacističkih elemenata u Ukrajini, rekao je Lavrov

Sergej Lavrov. Agencije

A. Č.

2.5.2022

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je u intervjuu za italijansku televiziju napao Ukrajinu i njenog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Lavrov je kazao kako “činjenica da je on Židov ne negira nacističke elemente u njegovoj zemlji”.

- Vjerujem da je i Adolf Hitler imao židovske krvi u sebi - dodao je Lavrov.

- Zelenski može zagovarati mir ako prestane davati naredbe svojim nacističkim snagama koje graniče s kriminalom - rekao je ruski šef diplomatije.

Kada je riječ o "denacifikaciji" Ukrajine, italijanski novinari su pitali Lavrova kako je moguće govoriti o denacifikaciji države čiji je predsjednik Jevrej.

- Pa šta ako je Zelenski Jevrej? Ta činjenica ne negira postojanje nacističkih elemenata u Ukrajini. Hitler je također imao jevrejsku krv. Neki od najgorih antisemita su upravo Jevreji - poručio je Lavrov.

Na pitanje da li Ruska Federacija planira simbolično objaviti kraj vojnih aktivnosti 9. maja, Lavrov je rekao kako se o tome ne razmišlja.

- Naša vojska neće vještački prilagođavati svoje akcije bilo koje datumu uključujuči i 9. maj. Tempo operacije u Ukrajini zavisi prvenstveno od potrebe da se minimizarju svi rizici za civilno stanovništvo i rusko vojno osoblje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.