RUSKI MINISTAR

Lavrov: Zapad je na rubu sukoba između nuklearnih sila

Zapadne zemlje su na rubu izravnog vojnog sukoba između nuklearnih sila, koji je prepun katastrofalnih posljedica - rekao je Lavrov

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Facebook

FENA

22.4.2024

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u ponedjeljak da podrška Sjedinjenih Američkih Država, Britanije i Francuske Ukrajini potiče ozbiljne strateške rizike koji su povećali rizik od izravnog sukoba između najvećih svjetskih nuklearnih sila.

Lavrov je rekao da su Sjedinjene Države i NATO opsjednuti idejom nanošenja "strateškog poraza" Rusiji i da postoje rizici u takvom sukobu koji bi mogli dovesti do povećane razine nuklearne opasnosti.

- Zapadne zemlje su na rubu izravnog vojnog sukoba između nuklearnih sila, koji je prepun katastrofalnih posljedica - rekao je Lavrov, prenosi Reuters.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici kažu da pomažu Ukrajini da se odbrani od ruske agresije i da je Rusija ta koja pogoršava napetosti između Istoka i Zapada, uključujući izdavanje ponovljenih upozorenja o opasnosti od nuklearnog sukoba.

- Posebno zabrinjava činjenica da su upravo 'trojka' zapadnih nuklearnih država među ključnim sponzorima zločinačkog kijevskog režima, glavni inicijatori raznih provokativnih koraka. U tome vidimo ozbiljne strateške rizike koji vode povećanju razine nuklearne opasnosti – rekao je Lavrov.

Tri zapadne zemlje s nuklearnim oružjem su Sjedinjene Države, Britanija i Francuska.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.