PRVI PUT OD POČETKA RATA

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno podržalo Guterešovu potragu za mirnim rješenjem u Ukrajini

Izražena je "duboku zabrinutost u vezi s održavanjem mira i bezbjednosti Ukrajine"

E. Ć. / Anadolija

Sa sjednice Vijeća sigurnosti UN-a

Foto: Agencije


Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) prvi put od početka ruskog rata u Ukrajini donijelo je ujedinjenu izjavu u petak kojom je izrazio podršku naporima generalnog sekretara Antonia Gutereša (Guterres) da posreduje u miru, javlja Anadolu Agency (AA).

Vijeće sigurnosti je izrazilo "duboku zabrinutost u vezi s održavanjem mira i bezbjednosti Ukrajine" i podsjetio "da su sve države članice, prema Povelji Ujedinjenih naroda, preuzele obavezu da svoje međunarodne sporove rješavaju mirnim putem".

- Vijeće sigurnosti izražava snažnu podršku naporima generalnog sekretara u potrazi za mirnim rješenjem - navodi se u saopćenju Vijeća.

Do zajedničke izjave došlo je tokom šestog dana jednomjesečnog američkog predsjedavanja. Nije poznato da li je u pitanju najava većeg konsenzusa u tijelu, koje je duboko podijeljeno nakon što je Kremlj započeo rat 24. februara.

Rusija je u februaru uložila veto na nacrt rezolucije Vijeća koja je od Moskve zahtijevala da odmah prekine napad i povuče sve snage. Tekst je dobio podršku 11 od 15 država članica.

Guterres je istakao značaj jednoglasnosti Vijeća, navodeći da se "svijet mora udružiti da bi ućutkao oružje i podržao vrijednosti Povelje UN-a".

- Pozdravljam ovu podršku i nastavit ću se truditi da spasimo živote, smanjimo patnju i pronađemo put mira - rekao je on.

NA VRH

Podijeli članak na