PREDSJEDNIK FRANCUSKE

"Evropa sa dvije brzine": Evo šta sve treba znati o Makronovoj ideji

Formirala bi se unija evropskih država koje nisu članice, a koja bi produbljivala odnose sa EU

Makron: Naša je historijska dužnost da formiramo ono što ja nazivam Evropskom političkom zajednicom. Agencije

H. J. I.

12.5.2022

Predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) je zagovornik ideje koja bi bila jedna od najvećih promjena u posljednjih nekoliko decenija. Njegova ideja je "Evropa sa dvije brzine".

Obraćajući se europarlamentarcima, Makron je 9. maja istakao da bi integracija Ukrajine u Evropsku uniju trajala nekoliko decenija. Poručio je da bi prikladnije bilo da EU odnos s državama Starog kontinenta, koje nisu članice Unije, gradi na principu "Evrope sa dvije brzine".

Formirala bi se unija evropskih država koje nisu članice, a koja bi produbljivala odnose sa EU. Francuski predsjednik je naglasio da bi tu zajednicu mogla činiti i Ukrajina, ali i Velika Britanija koja je istupila iz EU.

- Naša je historijska dužnost da formiramo ono što ja nazivam Evropskom političkom zajednicom. Ova nova evropska organizacija bi omogućila evropskim demokratskim državama, držeći se naših temeljnih vrijednosti, da stvorimo novi prostor za političku saradnju, ali i saradnju na polju sigurnosti, energetike, transporta, infrastrukture i kretanja ljudi - obrazložio je Makron.

Zašto baš sada

Ovo je izjavio na konferenciji na kojoj se govorilo o budućnosti Evrope, a koja se smatra konsultacijama o tome kako bi EU trebala biti reformisana.

Jasno je uočljivo da je ovu ideju spomenuo na simboličan dan - Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope. Osim toga, to je učinio tokom agresije Rusije na Ukrajinu te kada su Moldavija i Gruzija još odlučnije da postanu članicama EU.

Euronews je objavio da je ovu ideju istakao kao poruku i zbog toga što Sjeverna Makedonija i Albanija dugo čekaju da počnu pregovarati o članstvu.

Nije isključeno i to da je njegova poruka povezana s frustracijama izazvanim brzinom odlučivanja u EU - nekoliko država, među kojima je i Mađarska, onemogućavaju da Unija nametne oštrije sankcije Rusiji.

Kako će "Evropa sa dvije brzine" funkcionisati

Makron je u prisustvu njemačkog kancelara Olafa Šolca (Scholz) detaljnije obrazložio "Evropu sa dvije brzine".

- Moramo pronaći političku formu da se pojedine države, koje dijele iste vrijednosti i geografiju, "prikače" Evropi te da između njih postoji politička koordinacija. To se odnosi na neke oblike solidarnosti u kontekstu sigurnosti, ali što ne bi bilo poput NATO-a. Tu solidarnost treba definisati. Saradnja bi bila i u energetskom smislu - ukazao je.

Pozvao je na političke konsultacije kako bi se utvrdili interesi država. Ocijenio je da je to način i da se poboljša sigurnost i saradnja zemalja.

Pojedini smatraju da je ovo novi pravac Francuske za koju su naveli da joj godinama nije prihvatljivo proširenje EU. "Evropa s dvije brzine" bi u mnogo čemu bila suprotna ideji EU u kojoj se njene članice potpuno obavezuju na poštivanje njenog pravnog poretka.

Evropska politička zajednica, kakvom je zamišlja predsjednik Francuske, bila bi labava zajednica u kojoj bi saradnja postojala samo po određenim pitanjima, poput odbrane i oporezivanja.

- Neki kažu da su Šengen i eurozona primjer "Evrope sa dvije brzine", ali to nije isto ono što zagovara Makron. Njegova ideja je da novoformirana zajednica sarađuje s EU po određenim pitanjima - ukazala je čelnica briselskog ureda Centra za evropsku reformu Kamino Mortera-Martinez (Camino).

Ko čeka na članstvo u EU

Ukrajina, Gruzija i Moldavija su nedavno podnijele aplikaciju za članstvo. Bosna i Hercegovina i Kosovo imaju status potencijalnih kandidatkinja.

Albanija i Sjeverna Makedonija čekaju da počnu s pregovorima. Turska o članstvu pregovara od 2005., a i Srbija je još u pregovorima.

Rasprava o ideji u junu

Primjena ove ideje bi podrazumijevala i promjene unutar EU, ali za to sada ne postoji spremnost. Već 13 država, među kojima su Danska, Slovenija, Bugarska i Švedska, su poručile da im nije prihvatljiva Makronova ideja.

Njemački kancelar Šolc je pokazao zainteresovanost za Makronov prijedlog, ali je upozorio da su pojedine države predugo kandidatkinje za članstvo.

Naglasio je da se to prije svega odnosi na zemlje zapadnog Balkana ističući Sjevernu Makedoniju. Poručio je da se hrabrost za promjene mora nagraditi.

Makron je najavio da će se o njegovoj ideji u junu razgovarati na sjednici Vijeća EU, piše Euronews.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.