GOVORIO I O NATO-U

Bivši britanski ministar odbrane: Putin je napravio najveću grešku dosad

Stoga se ni Finska ni Švedska ne smiju smatrati slabićima koji očajnički traže zaklon pod NATO-ovim kišobranom, rekao je Falon

Vladimiri Putin. TWITTER

A. O. / The Telegraph

13.5.2022

Bivši britanski ministar odbrane Majkl Falon (Michael Fallon) izjavio je da je odluka Finske da se prijavi za članstvo u NATO-u, koju će gotovo sigurno slijediti Švedska, vjerojatno je Putinova najveća pogreška i najgora procjena do sada.

Naime, on je napisao tekst za The Telegraph u kojem analizira najavu prijave Finske, a vjerojatno i Švedske, za ulazak u NATO. 


Obje zemlje

Budimo jasni što ovo znači. Obje zemlje žele se pridružiti NATO-u, ne zato što se boje bilo kakvog neposrednog ruskog napada, već zato što vjeruju da je snažan savez najbolje jamstvo europske sigurnosti.

Također, razumiju da Rusija i NATO ne mogu biti ravnopravni partneri. Rusija je više puta pokazala da ne poštuje međunarodne ugovore: Putin je prekršio sporazume o međunarodnim granicama, o upotrebi kemijskog i biološkog oružja, o stacioniranju trupa u Gruziji i Moldaviji, o razvoju nuklearnog oružja..

1994. Rusija je bila jedna od potpisnica Budimpeštanskih sporazuma, jamčeći teritorijalni integritet same Ukrajine. 20 godina kasnije napala je Krim i započela pobunu u Donbasu.

Finska i Švedska već znaju da Rusija ne može spriječiti njihovo pridruživanje, niti se trebaju bojati odmazde. Ako navodno snažna ruska vojska nije uspjela osvojiti Kijev, teško je vjerojatno da će moći zauzeti Helsinki. Rusija se sada suočava s dugim i teškim ratom. Stoga se ni Finska ni Švedska ne smiju smatrati slabićima koji očajnički traže zaklon pod NATO-ovim kišobranom. Obje imaju vrlo učinkovite, dobro opremljene vojske koje već treniraju i vježbaju s NATO snagama. Također godinama imaju istaknutu ulogu u Zajedničkim ekspedicijskim snagama koje je Britanija osnovala 2014. Finske obrambene snage i njezina granična straža dugo su se temeljile na obveznom služenju vojnog roka. Finci su bili na čelu nedavne velike vježbe NATO-a u kibernetičkoj obrani.


Pojačana sigurnost

Švedska je razvila koncept Totalne odbrane: ponovno je uvela ograničeni vojni rok i redovito testirala svoje stanovništvo u nacionalnim vježbama otpornosti. Obje zemlje imaju moderno ratno zrakoplovstvo i mornaricu.

NATO će biti jači nakon njihovog pristupanja, a sigurnost svih baltičkih država bit će dodatno pojačana.

Ono što ovi zahtjevi za članstvo u NATO signaliziraju je širi odmak od neutralnosti, priznanje da se svijet dijeli po novim linijama. Stoga bi NATO trebao prihvatiti obje prijave što je prije moguće: Švedska i Finska već ispunjavaju sve kriterije za članstvo.

Međutim, veći je izazov za Savez u tome kako će reagirati na manje napredne kandidate koji još nisu spremni za članstvo. Za Gruziju, Bosnu i Hercegovinu i ostale trebali bismo razmotriti jači oblik pridruženog članstva prema kojem će NATO pristati isporučiti obrambeno oružje koje im je potrebno. Trebali bismo ponoviti model naših zajedničkih ekspedicijskih snaga i omogućiti državama kandidatima da obučavaju i vježbaju svoje vojske s članicama NATO-a.

NATO ostaje najuspješniji vojni savez na svijetu. To nas je čuvalo u zapadnoj Evropi više od 70 godina. Upravo će postati još jači, piše The Telegraph.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.