POTEZ SMATRAJU GREŠKOM

Rusija se neće "jednostavno pomiriti" sa nordijskom ekspanzijom NATO-a

Rusija je dala malo naznaka o tome šta će učiniti kao odgovor na nordijsko proširenje NATO-a, rekavši samo da će biti "vojno-tehničkog odgovora"

Ruski predsjendik Vladimir Putin. Agencije

N. Aj.

16.5.2022

Rusija je danas rekla da Zapad ne bi trebao imati iluzije da će Moskva jednostavno podnijeti nordijsku ekspanziju vojnog saveza NATO-a predvođenog SAD-om na Švedsku i Finsku, smatrajući taj potez greškom koja bi podstakla vojnu napetost, prenosi Reuters.

Vladimir Putin, najvažniji lider Rusije od posljednjeg dana 1999. godine, više puta je naveo postsovjetsko proširenje NATO saveza na istok prema ruskim granicama kao razlog za invaziju na Ukrajinu.

Rat je, međutim, podstakao jednu od najvećih promjena u evropskoj sigurnosnoj arhitekturi decenijama: nekada nezamislive poteze Švedske i Finske, koja dijeli 1.300 kilometara granice s Rusijom, da se pridruže vojnom savezu.

- Oni ne bi trebali imati iluzije da ćemo to jednostavno podnijeti - a ni Brisel, Vašington i druge prijestolnice NATO-a - rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, a prenosi državna novinska agencija RIA.

Rjabkov, koji je vodio pregovore sa Sjedinjenim Državama o osuđenom ruskom prijedlogu da se zaustavi širenje NATO-a na istok, rekao je da su odluke Helsinkija i Štokholma da se pridruže alijansi bile greška.


- Opći nivo vojnih tenzija će rasti, predvidljivost u ovoj sferi će se smanjiti. Sramota je da se zdrav razum žrtvuje nekakvoj fantomskoj odredbi o tome šta treba učiniti u ovoj situaciji - rekao je Rjabkov.

Rusija je dala malo naznaka o tome šta će učiniti kao odgovor na nordijsko proširenje NATO-a, rekavši samo da će biti "vojno-tehničkog odgovora".

Jedan od Putinovih najbližih saveznika rekao je prošlog mjeseca da bi Rusija mogla rasporediti nuklearno oružje i hipersonične projektile u ruskoj eksklavi Kalinjingrad ako Finska i Švedska uđu u NATO.

Ulazak Finske i Švedske u NATO – osnovan 1949. godine da bi se osigurala evropska sigurnost protiv Sovjetskog Saveza – bila bi jedna od najvećih strateških posljedica ruske invazije na Ukrajinu do sada.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da takvo proširenje NATO-a neće ojačati sigurnost Evrope.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.