ŠVEDSKA PREMIJERKA

Anderson: Švedska želi unutar NATO-a ojačati saradnju sa Turskom

Izrazivši i spremnost delegacija Švedske i Finske da posjete Ankaru, ona je kazala da će Švedska i Finska sutra i formalno podnijeti zajednički zahtjev za članstvo u NATO-u

Magdalena Anderson. Twitter

E. Ć. / Anadolija

17.5.2022

Premijerka Švedske Magdalena Anderson (Andersson) izjavila je da ta zemlja želi unutar NATO-a ojačati saradnju sa Turskom i da je, poput NATO-a i Evropske unije, uključena u borbu protiv svih oblika terorizma, javlja Anadolu Agency (AA).

Anderson se u Štokholmu sastala sa predsjednikom Finske Saulijem Ninistom (Niinisto). Sastanak je održan u jeku najava podnošenja zahtjeva za prijem tih država u NATO. Ona je u obraćanju novinarima istakla da im je stalo do pregovora sa Turskom u vezi sa zahtjevom za učlanjenje u NATO.

- Želimo da Švedska poveća saradnju sa Turskom u okviru NATO-a. Švedska je, poput NATO-a i EU-a, uključena u borbe protiv svih oblika terorizma. Spremni smo na dijalog sa Turskom, da razgovaramo i riješimo sve trenutne nedoumice i upitnike - rekla je Anderson.

Izrazivši i spremnost delegacija Švedske i Finske da posjete Ankaru, Anderson je kazala da će Švedska i Finska sutra i formalno podnijeti zajednički zahtjev za članstvo u NATO-u. Finski predsjednik Sauli Ninisto izjavio je da je iznenađen što se Turska protivi članstvu Finske i Švedske u NATO-u i poručio je da su spremni za pregovore sa Ankarom.

Turska je kao dugogodišnja članica NATO-a izrazila svoje prigovore na kandidature Finske i Švedske za članstvo, kritizirajući te dvije nordijske zemlje zbog tolerisanja, pa čak i podrške terorističkim grupama kao što su YPG/PKK i FETO.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.