EVROPSKA KOMISIJA

Fon der Lejen predstavila plan vrijedan 300 milijardi eura za prekid zavisnosti od ruskih fosilnih goriva

Danas podižemo naše ambicije u cilju da osiguramo nezavisnost od ruskih foslilnih goriva što je prije moguće, poručila je Fon der Lejen

Ursula fon der Lejen. Twitter

E. Ć.

18.5.2022

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) predstavila je plan vrijedan 300 milijardi eura, kojim bi Evropska unija trebala brže prekinuti zavisnost od ruskih fosilnih goriva.

Fon der Lejen je u vanrednom obraćanju u Briselu istakla kako se taj plan zasniva na investicima koje će smanjiti potrošnju energije. Također, prema planu, uvelo bi se više pouzdanih dobavljača energenata, kao i ubrzao rad na obnovljivim izvorima energije.

- Danas podižemo naše ambicije u cilju da osiguramo nezavisnost od ruskih foslilnih goriva što je prije moguće. Ovo će biti ubrzanje već postojeće Zelene agende EU - poručila je Fon der Lejen Lejen.

Također, tokom obraćanja predsjednica Evropske komisije je najavila i platformu prema kojoj će 27 članica Evropske unije zajedno nabavljati energente na svjetskim tržištima, rekavši da će sve to zahtjevati masivne investicije,.

- Mobilisat ćemo do 300 milijardi eura. Od toga 75 milijardi će biti grantovi, a 225 milijardi pozajmice. Skoro 10 milijardi će biti upotrijebljeno za izgradnju veza između gasa i tečnog gasa, a 2 milijarde za naftnu strukturu da se zaustavi uvoz ruske nafte. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.