ISPOVIJEST ZA CNN

Riskirao je i optužbe za veleizdaju: Ruski vojnik objasnio zbog čega je napustio rat u Ukrajini

Nadao sam se diplomatskom rješenju i osjećao sam se krivim zbog invazije na Ukrajinu, rekao je on

Ruski vojnici, slovo Z postalo simbol rata u Ukrajini. Twitter

E. Ć. / CNN

23.5.2022

Trebalo je nekoliko sedmica spavanja na sanducima s granatama i skrivanja lica od Ukrajinaca usred rastućeg osjećaja krivice, da bi ruski mlađi vojnik došao do zaključka: Ovo nije bila njegova bitka za borbu, piše CNN.

- Bili smo prljavi i umorni. Ljudi oko nas su umirali. Nisam se želio osjećati kao da sam dio toga, ali bio sam dio toga - rekao je on u razgovoru za CNN, koji zbog njegove sigurnosti nije želio otkrivati identitet.






Mislio je da neće u Ukrajinu

On nije prvi Rus koji je odbio da se bori u ratu u Ukrajini. Kako vrijeme odmiče, u javnost izlazi sve više priča o sličnim slučajevima. Kako je ovaj anonimni vojnik ispričao za CNN, nije znao da će na kraju završiti u Ukrajini. 

On je bio dio masovnog gomilanja vojske na zapadu Rusije, onda kada je svijet iskazao zabrinutost za Ukrajinu. Međutim, nije se tada obazirao na to, nije ništa sumnjao ni 22. februara kada su on i njegovi saborci morali predati mobitele dok su bili stacionirani u Krasnodaru.

Kako je rekao za CNN, te noći su satima crtali bijele pruge na vozilima. Rečeno im je da to isperu i da napišu slovo "Z", koji će kasnije postati simbol ruskog rata u Ukrajini.

- Sljedeći dan su nas odveli na Krim. Iskreno, mislio sam da nećemo ići u Ukrajinu. Nisam uopće mislio da će doći do ovoga - rekao je. I dok su se ruski vojnici okupljali na Krimu, predsjednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara započeo invaziju na Ukrajinu.

Nisu imali kontakt sa svijetom

Kako piše CNN, vojnik im je rekao kako on i njegovi saborci nisu bili svjesni dešavanja, jer nisu imali kontakt sa svijetom. Potom im je naređeno da uđu u Ukrajinu, što su neki odbili, pa su napisali izjavu i otišli iz službe. Nisu znali šta je cilj misije, nisu razumjeli o čemu se tu radilo.

- Nadao sam se diplomatskom rješenju i osjećao sam se krivim zbog invazije na Ukrajinu - rekao je vojnik i potom ispričao kako se osjećao nakon što je vidio mještane u jednom naselju kod Hersona.

- Kada smo vidjeli mještane, nije nam bilo svejedno. Neki su sakrili oružje ispod odjeće, a kad smo se približili, pucali su. Osjećam neugodu i sram što su me Ukrajinci vidjeli i to na njihovoj zemlji. Prvih sedam dana još sam bio u stanju šoka. Ni o čemu nisam razmišljao. Na spavanje bih išao i razmišljao samo jedno - da preživim još jedan dan. Granate su padale vrlo blizu, čudo je pa niko od nas nije poginuo.

Znao sam da mogu napraviti samo jednu stvar - skupio sam snagu i otišao komandantu te rekao da napuštam službu. Htio sam napisati izvještaj i otići. Komandant me prvo odbio i rekao da je nemoguće odbiti služenje u vojsci. Kazao mi je da bi ovo moglo biti kazneno djelo i da se radi o veleizdaji. No ostao sam pri svome. Dao mi je list papira i olovku. Napisao sam izvještaj i otišao iz službe - ispričao je anonimni vojnik za CNN.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.