ŠEFICA EVROPSKE KOMISIJE

Fon der Lejen: Zamrznutu rusku imovinu trebalo bi koristiti za obnovu Ukrajine

Dodala je da će evropske države povećati vojne investicije, ali da EU nikada neće biti vojni savez

A. O. / Anadolija

Ursula fon der Lejen

Foto: ANADOLIJA


Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Lejen) danas je u Davosu izjavila da bi se zamrznuta ruska imovina trebala koristiti za obnovu ratom razorene Ukrajine.

- Rusija tretira milione ljudi ne kao ljudska bića, već kao bezličnu populaciju koja će biti premještena, kontrolirana ili postavljena kao tampon između vojnih snaga, pokušavajući tenkovima zgaziti težnje cijele nacije - rekla je fon der Lejen.

Dodala je da "agresija mora biti strateški neuspjeh" i da Ukrajina mora pobijediti u ratu.

Globalno oružje

Predsjednica Evropske komisije je obećala da će EU i međunarodni partneri "ruku pod ruku pomoći Ukrajini da se podigne iz pepela", čak i ako bi to zahtijevalo "kolosalan rad".

Fon der Lejen je također optužila Rusiju da koristi zalihe energije i sigurnost hrane kao globalno oružje.

Dodala je da će evropske države povećati vojne investicije, ali da EU nikada neće biti vojni savez.

Dvije milijarde eura

EU je dodijelila dvije milijarde eura vojne pomoći Ukrajini i mobilisala više od četiri milijarde eura makrofinansijske i humanitarne pomoći i podrške zemljama EU koje su primile izbjeglice iz Ukrajine od početka rata 24. februara.

Također je usvojila pet paketa sankcija protiv Rusije, usmjerenih na pojedince, uključujući ruskog predsjednika Vladimira Putina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova. Također je uvela zabranu izvoza luksuzne robe i uvoza uglja, te isključila ruske i bjeloruske banke iz SWIFT međunarodnog sistema plaćanja.

NA VRH

Podijeli članak na