BAYRAKTAR TB2

Dizajner turskih dronova koji uništava ruske tenkove: Pomažu časnom narodu Ukrajine u odbrani svoje zemlje

Komentarisao je i upozorenje ruskih vlasti da će početi koristiti novu generaciju laserskog oružja koje će uništavati i dronove, rekavši da se to ne odnosi na Bayraktar TB2 jer je domet laserskog oružja ograničen

Bajraktar: Ponosan što se dronovi koriste u Ukrajini. Twitter

E. Ć.

31.5.2022

Ukrajinsko uništavanje ruskih tenkova i oklopnih vozila turskim zračnim bespilotnim letjelicama Bayraktar TB2 učinilo je "cijeli svijet" zainteresovanim za njihovu kupovinu, smatra njegov dizajner Selčuk Bajraktar (Selcuk Bayraktar).

Selčuk zajedno sa svojim bratom Halukom vodi istanbulsku kompaniju Baykar. 

- Dronovi su pokazali kako tehnologija revolucionira moderno ratovanje. Bayraktar TB2 radi ono što je trebao učiniti, uklanja neke od najnaprednijih protuzračnih sistema i naprednih topničkih sistema i oklopnih vozila. Cijeli svijet je naša mušterija sada - izjavio je Bajraktar za Reuters.

Bajraktar je najavio da će njegova kompanija proizvoditi oko 200 ovakvih dronova godišnje. Ističe da je ponosan što se koriste u odbrani Ukrajine.

- To je ilegalna invazija tako da TB2 pomaže časnom narodu Ukrajine da brani svoju zemlju. Ilegalna okupacija Karabaha bila je kao rana na srcu od naše mladosti. Kao inženjeri koji razvijaju tehnologiju, čast je pomoći našoj braći i sestrama u Azerbejdžanu da vrate svoj teritorij - poručio je Bajraktar.

Komentarisao je i upozorenje ruskih vlasti da će početi koristiti novu generaciju laserskog oružja koje će uništavati i dronove, rekavši da se to ne odnosi na Bayraktar TB2 jer je domet laserskog oružja ograničen, piše Reuters.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.