PESKOV POTVRDIO

Rusija obustavila isporuku gasa državama koje odbijaju plaćati u rubljama

U novom sistemu, koji je stupio na snagu ukazom koji je Putin potpisao 31. marta, predviđeno je da države koje kupuju ruski gas otvore račun u Gazprombanci, izvrše uplate, a zatim sredstva konvertuju u rublje na Moskovskoj berzi

H. J. I.

Peskov: Sistem je prilagođen i funkcionira

Foto: Agencije


Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je Rusija obustavila isporuku prirodnog gasa državama koje su odbile preći na sistem plaćanja u ruskim rubljama.

Peskov je obraćanju novinarima u Moskvi podsjetio da je Rusija uvela novi sistem plaćanja u rubljama za isporuku ruskog prirodnog gasa.

- Pošiljke u države koje odbijaju sistem plaćanja prirodnog gasa u rubljama su zaustavljene. Sistem je prilagođen i funkcionira. Oni koji kupuju gas rade po novom sistemu navedenom u relevantnom ukazu predsjednika Rusije - rekao je Peskov.

Ruska energetska kompanija Gazprom ranije je obustavila isporuke prirodnog gasa Poljskoj, Bugarskoj, Finskoj, Holandiji i nekim evropskim kompanijama zbog toga što nisu plaćale u rubljama.

Ruski predsjednik Vladimir Putin 23. marta objavio je provedbu plana prelaska na ruske rublje za plaćanje prirodnog gasa.

.

Putin je ranije rekao da će ugovori o isporuci gasa biti prekinuti ako "neprijateljske" države ne prihvate novi sistem.

NA VRH

Podijeli članak na