KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Džonson: Rusija bi mogla iscrpiti svoje snage, stvara se prilika za Ukrajinu

Ako Ukrajinci budu u poziciji da krenu u protuofanzivu, trebamo ih podržati s opremom koju traže od nas, rekao je

Džonson: Trebamo podržati Ukrajinu. AGENCIJE

S. S.

23.6.2022

Britanska vojna obavještajna služba vjeruje da bi rusko napredovanje u Ukrajini kroz sljedećih par mjeseci mogao usporiti manjak resursa, kazao je britanski premijer Boris Džonson (Johnson) grupi evropskih novinara.

U komentarima koje je danas objavio njemački Sueddeutche Zeitung, Džonson je kazao da vojne snage predsjednika Vladimira Putina u istočnoj pokrajini Donbas siju destrukciju, ali za to plaćaju skup danak u oružju i vojnicima.

- Doduše, naša odbrambena obavještajna služba vjeruje da bi Rusija kroz sljedećih par mjeseci mogla iscrpiti svoje snage što bi zaustavilo njeno napredovanje. U tom trenutku morat ćemo pomoći Ukrajincima da obrnu dinamiku borbe. Za to ću se zalagati i na sastanku Grupe 7. Ako Ukrajinci budu u poziciji da krenu u protuofanzivu, trebamo ih podržati s opremom koju traže od nas - kazao je Džonson u intervjuu.

Na pitanje kako bi izgledala pobjeda za Ukrajinu, ili poraz za Putina, Džonson je odgovorio: "To bi podrazumijevalo povratak na status quo koji je postojao prije 24 februaru i povlačenje ruskih snaga s područja na koja su izvršili invaziju".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.