KINESKI PREDSJEDNIK

Si Đinping: Zapad koristi sankcije kao oružje u globalnoj ekonomiji

Ukrajinska kriza je još jedan poziv na buđenje za sve u svijetu, rekao je

Si Đinping: Pozicija sile dovodi u sigurnosnu dilemu. AFP

Piše: S. S.

23.6.2022

Predsjednik Kine Si Đinping (Xi Jinping) je uoči samita grupe BRIKS zemalja koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika osudio zapadne sankcije navodeći da se koriste kao "oružje" u globalnoj ekonomiji te je pozvao na jedinstvo u suočavanju s finansijskim izazovima, piše CNN.

Si je poručio da je svijet suočen sa kritičnim trenutkom dok pokušava da se oporavi od pandemije u toku novih "sigurnosnih izazova".

"Hegemonija ne donosi sigurnost"

- Tragedije prošlosti govore nam da hegemonija, grupna politika i konfrontacija blokova ne donose mir ni sigurnost, oni samo vode u ratove i sukobe - rekao je te dodao:

- Ukrajinska kriza je još jedan poziv na buđenje za sve u svijetu. Podsjeća nas da će slijepa vjera u takozvanu "poziciju sile" i pokušaji širenja vojnih saveza i osiguravanja vlastite sigurnosti na račun drugih samo dovoditi zemlje u sigurnosnu dilemu - rekao je Si.

"Prigriliti solidarnost i koordinaciju"

Također je prokomentarisao sankcije Zapada te naveo da su takve kazne "mač sa dvije oštrice” kojim se globalna ekonomija koristi kao oružje koje "nanosi štetu ljudima u svetu".

Umjesto toga, zemlje bi trebale "prigrliti solidarnost i koordinaciju", rekao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.