PUTEM VIDEOVEZE

Putin pozvao Đinpinga u Moskvu, saradnju dvije zemlje označio kao "najboljom u historiji"

Moskva i Peking su se posljednjih godina približili, a Đinping i Putin su izjavili da dvije zemlje imaju partnerstvo “bez ograničenja”, nekoliko sedmica prije nego što je Rusija napala Ukrajinu

Putin i Đinping: Bilateralni odnosi su najbolji u historiji i izdržali su sve testove. Twitter

E. Ć.

30.12.2022

Sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina sa kineskim kolegom Si Đinpingom (Xi Jinping) putem videoveze je u toku, a šef Kremlja je pozvao prvog čovjeka Kine da posjeti Moskvu na proljeće.

Putin je dodao da će dvije zemlje jačati saradnju svojih oružanih snaga, te istaknuo rast trgovinske razmjene uprkos “nepovoljnim tržišnim uslovima”.

- Bilateralni odnosi su najbolji u historiji i izdržali su sve testove - rekao je Putin i dodao kako dvije zemlje dijele ista stajališta o uzrocima, toku i logici tekuće transformacije globalne geopolitičke scene”.

Moskva i Peking su se posljednjih godina približili, a Đinping i Putin su izjavili da dvije zemlje imaju partnerstvo “bez ograničenja”, nekoliko sedmica prije nego što je Rusija napala Ukrajinu.

Kina je od tada odbila osuditi agresiju, umjesto toga opetovano optužujući za sukob NATO i Sjedinjene Države – i ostajući jedan od ključnih preostalih pristaša Rusije dok ova zemlja postaje sve izoliranija na globalnoj sceni.

Ipak, brojni stručnjacis matraju da se dinamika između ova dva partnera mijenja u skladu sa stanjem na ratištu. Nakon više od deset mjeseci teškog rata u Ukrajini, svijet izgleda znatno drugačiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.