NJEMAČKI MINISTAR

Habek: Obustaviti korištenje nuklearne energije do kraja godine

Njemačka opozicija je pozvala nekoliko puta vladu da se preostala tri nuklearna reaktora održe u funkciji

A. O. / Anadolija

Robert Hebek

Foto: AGENCIJE


Njemački ministar Robert Habek (Habeck) branio je utorak vladin plan da se prekine sa korištenjem nukelarne energije do kraja ove godine, uz obrazloženje da bi održavanje preostalih reaktora u radu bilo komplikovano i da bi u neznatnoj mjeri doprinijelo rješavanju problema izazvanih mogućom nestašicom prirodnog gasa, prenosi Anadolija.

Obustava isporuke gasa

Njemačka opozicija je pozvala nekoliko puta vladu da se preostala tri nuklearna reaktora održe u funkciji i nakon decembra, zbog straha da bi Rusija mogla potpuno da obustavi isporuku gasa.

Međutim, vladini zvaničnici tvrde da prirodni gas nije toliko faktor u proizvodnji električne energije koliko u pokretanju industrijskih procesa i grijanju.

Nuklearni reaktori

- Nuklearna energija nam tu nimalo ne pomaže. Imamo problem sa grijanjem ili industrijski problem, ali ne i sa strujom, barem ne u cijeloj zemlji - rekao je na konferenciji za novinare u Beču vicekancelar Hebek, koji je ujedno na čelu Ministarstva za ekonomske odnose, klimatske akcije i energetiku.

Njemačka je u decembru zatvorila tri nuklearna reaktora, a preostala tri bi trebala prekinuti proizvodnju krajem ove godine kao dio dugoročnog plana za postupno ukidanje konvencionalnih elektrana u korist obnovljive energije.

Više o temi Robert Habeck

NA VRH

Podijeli članak na