TVRDE ZVANIČNICI

Italija u političkom vakumu nakon Dragijeve ostavke

Ukoliko Dragi padne, mi glasamo, izjavio je Luiđi di Majo

Mario Dragi. AGENCIJE

A. O.

15.7.2022

Italija bi se mogla suočiti s prijevremenim izborima kako bi prevazišla politički vakum, saopćili su vladini zvaničnici u petak, nakon što je premijer Mario Dragi (Draghi) ponudio ostavku nakon pobune koalicijskog partnera.

Predsjednik Serhio Matarela (Sergio Mattarella) odbio je Dragijevu ostavku u četvrtak i zatražio je od njega da se obrati parlamentu naredne sedmice kako bi dobio jasniju slku političke situacije.


Sazivanje izbora

Ukoliko se jedinstvo ne može vratiti brzo u vladine redove, jedina alternativa bila bi sazivanje izbora na jesen, saopćio je ministar vanjskih poslova Luiđi di Majo (Luigi Di Maio), upozoravajući da će prijevremene izbore jedino pozdraviti Rusija, ali bi naškodili italijanskoj ekonomiji.

- Ukoliko Dragi padne, mi glasamo - izjavio je on za RTL radio, dodajući da bi bez potpuno funkcionalne vlade u narednim mjesecima Italija riskirala gubitak milijardi eura evropskih sredstava iz fondova postpandemijskog oporavka, i neće biti u stanju da uvede mjere u borbi protv visokih energetskih troškova.

Dodao je da su prijevremeni izbori problem su za zemlju. 



Vlastiti interesi

Dragijeva 18 mjeseci stara vlada našla se u previranjima nakon što je populistički pokret Pet zvijezda bojkotovao parlamentarno glasanje o povjerenju u četvrtak o Dragijevim planovima borbe s rastućim životnim troškovima, tvrdeći da mjere nisu dovoljno efikasne.

Kritičari tvrde da je stranka, koja je bila razdirana podjelama u prošlom mjesecu, djelovala radi vlastitih interesa, nestrpljiva da poveća podršku među glasačima nakon pada popularnosti u anketama javnog mnijenja.

Rizik od političkog haosa uzdrmao je i finansijska tržišta, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.