ŽUŽA HEGEDUS

Savjetnica Viktora Orbana podnijela ostavku

Ona je dala ostavku nakon to se mađarski premijer izjasnio protiv toga da njegova nacija postane "narod mješovite rase"

Žuža Hegedus. Agencije

H. J. I.

27.7.2022

Žuža Hegedus (Zsuzsa Hegedus), savjetnica Viktora Orbana podnijela je ostavku nakon što se mađarski premijer izjasnio protiv toga da njegova nacija postane "narod mješovite rase".

Savjetnica mađarskog premijera Hegedus, koja Orbana poznaje 20 godina, opisala je govor koji je održao u Rumuniji kao "čisti nacistički tekst", prenose mađarski mediji.

Orbanov portparol kazao je da su mediji pogrešno predstavili premijerove izjave.


"Svijet mješovitih rasa"

Mađarski premijer je u govoru rekao da evropski narodi treba da "se miješaju jedni s drugima", ali da je miješanje sa neevropljanima stvorilo "svijet mješovitih rasa".

- Spremni smo da se miješamo jedni s drugima, ali ne želimo da postanemo narodi mješovitih rasa - rekao je Orban.

Orbanovi stavovi protiv migracija su dobro poznati, ali je za Hegedus subotnji govor prešao granicu.

- Ne znam kako niste primijetili da je govor koji ste održali čisto nacistička dijatriba dostojna Žozefa Gebelsa (Josepha Goebbels) - napisala je Hegedus u svojoj ostavci.

Najveća mađarska jevrejska zajednica također je osudila govor i pozvala na sastanak sa Orbanom, dok su pojedinci u Mađarskoj ogorčeno kritizirali njegove opaske o rasi, a drugi su je jednako žestoko branili.

- Samo jedna rasa nastanjuje ovu zemlju, Homo sapiens. I ona je jedinstvena i nepodijeljena - komentirao je glavni rabin Robert Frohlih (Fröhlich).


"Etnička čistoća"

Opozicioni političari koje je Orbanova stranka Fidesz porazila na aprilskim izborima, komentirali su kako su premijerove izjave " nedostojne evropskog državnika".

Glasnogovornik Vlade Zoltan Kovacs pokušao je da uguši hor osude, tvrdeći da je premijer godinama bio otvoren o temama migracije i asimilacije, prenosi BBC.

U glavnom vladinom dnevnom listu Magyar Nemzet, napisan je članak u kojem se hvali Orban zbog odbrane ideje nacionalnosti od pokušaja miješanja svih nacija "u sivu, nerazlučivu masu".

Orban ponekad govori o Mađarima kao o "mješovitom društvu", dok u drugim slučajevima sugerira da vjeruje u "etničku čistoću".

Malo je vjerovatno da će ostavka Zsuzse Hegedus imati značajnije posljedice za vladu u Mađarskoj, iako je partijska disciplina stroga, a ostavke gotovo nezapamćene.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.