BIVŠI PUKOVNIK FSB

Rusija ima poseban zahtjev za SAD u pregovorima o razmjeni zatvorenika

Rusi osim puštanja Bouta traže i puštanje Krasikova, koji je u decembru osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva Zelimkhana Kangošvilija, bivšeg čečenskog borca

E. Ć.

Paul Vilan i Britni Griner

Foto: Twitter


Zvaničnici ruske vlade zatražili su da se u dogovor o razmjeni zatvorenika sa SAD doda bivši pukovnik iz ruske glavne špijunske službe FSB koji je prošle godine osuđen za ubistvo u Njemačkoj.

Inače, do sada se pregovaralo o tome da SAD zamijeni ozloglašenog trgovca oružjem Viktora Bouta za američke državljane Britni Griner (Brittney) i Paula Vilana (Whelan).

Rusi osim puštanja Bouta traže i puštanje Krasikova, koji je u decembru osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva Zelimkhana Kangošvilija (Khangoshvili), bivšeg čečenskog borca.

  • Kangošvili (desno): Osuđen na doživotni zatvor

    Kangošvili (desno): Osuđen na doživotni zatvor

    Foto: Twitter


Kako navode CNN-ovi izvori, SAD taj zahtjev smatraju problematičnim. Navode da je nekoliko razloga, a jedan od glavnih je što je Krasikov u zatvoru u Njemačkoj. 

Međutim, administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) je odlučna da vrati Grinera i Vilana u SAD, pa su se američki dužnosnici raspitivali kod Nijemaca jesu li voljni uključiti Krasikova u razmjenu zatvorenika, prenosi CNN

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) je jučer razgovarao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom o predloženoj razmjeni. Rekao je da su imali "iskren i izravan razgovor".

Više o temi SAD

PORUKA IZ BIJELE KUĆE
SAD nisu vidjele dokaze da Kina priprema napad na Tajvan
NA VRH

Podijeli članak na