POTVRDIO MINISTAR

Zapad šalje još 1,5 milijardi eura vojne pomoći Ukrajini

Ministri obrane Poljske, Slovačke i Češke signalizirali su volju da njihove države zbog Ukrajine prošire proizvodnju artiljerijskih sustava, streljiva i drugog naoružanja

EU: Nastavit ćemo pomagati Ukrajini. Agencije

A. Č.

11.8.2022

Zapadne države danas su dogovorile još 1,5 milijardi eura pomoći Ukrajini u gotovini, opremi i obuci vojske, objavio je danski ministar obrane Morten Bodskov. Taj je iznos dogovorila skupina od 26 zemalja na konferenciji u Kopenhagenu, a bit će iskorišten za slanje postojećeg naoružanja, raketa i streljiva, povećanje proizvodnje oružja za Ukrajinu, obuku vojnika i razminiravanje područja pogođenih ratom.

- Nastavit ćemo pomagati Ukrajini u njezinim vojnim potrebama - rekao je Bodskov na kraju konferencije europskih ministara obrane na kojoj se razgovaralo o dugotrajnoj pomoći Ukrajini u borbi protiv ruske invazije. 

Ministri obrane Poljske, Slovačke i Češke signalizirali su volju da njihove države zbog Ukrajine prošire proizvodnju artiljerijskih sustava, streljiva i drugog naoružanja.


Velika Britanija, koja je Kijevu već donirala napredno naoružanje te je vodila obuku tisuća Ukrajinaca, u četvrtak je objavila da će Ukrajini dati još 300 milijuna eura vrijednu pomoć koja uključuje višecijevne raketne sustave i precizne rakete M31A1, koje mogu gađati mete udaljene do 80 kilometara.

- Predsjednik Putin mislio je da će nam do avgusta ovaj sukob dosaditi i da će međunarodna zajednica krenuti u drugom smjeru. Danas je dokazano suprotno - rekao je britanski ministar obrane Ben Wallace. Ukrajina je ranije ovaj mjesec objavila da joj je stiglo teško naoružanje visoke preciznosti iz Njemačke i SAD-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.