NJEMAČKI KANCELAR

Olaf Šolc: Ponovo koristimo elektrane na ugalj, Njemačka spremno dočekuje prekid isporuke ruskog plina

Ponovo koristimo proizvodne mogućnosti termoelektrana na ugalj, rekao je Šolc

Olaf Šolc: Spremni smo da se nosimo sa potencijalnim gašenjem ruskog prirodnog gasa. Agencije

E. T.

11.9.2022

Nakon što je prišle sedmice Rusija "na neodređeno vrijeme" zaustavila dotok plina u Njemačku preko Sjevernog toka i time intenzivirala plinsku krizu, Olaf Šolc (Olaf Scholz), kancelar Njemačke je kazao da se njegova država može nositi sa trenutnom energetskom krizom. 

- Spremni smo da se nosimo sa potencijalnim gašenjem ruskog prirodnog gasa - rekao je u subotu, 10. septembra, Olaf Šolc.


Proizvodne mogućnosti

- Živimo u ozbiljnim vremenima... Ali, spremni smo. Pripremljeni smo ako Rusija, naprimjer, u velikoj meri prekine isporuke gasa zbog rata protiv Ukrajine - dodao je Šolc u video obraćanju, ističući da je Njemačka postavila terminale na sjevernoj njemačkoj obali za uvoz tečnog prirodnog gasa.

Rekao je da su štedili gas.

- Ponovo koristimo proizvodne mogućnosti termoelektrana na ugalj. Početkom sljedeće godine imat ćemo priliku da iskoristimo preostale nuklearne elektrane južne Njemačke, ako to bude neophodno. Sastavili smo sveobuhvatni paket pomoći da podržimo one koji ne mogu lako da se izbore sa takvim finansijskim izazovima - naveo je dalje kancelar Njemačke.

Ruske isporuke se nastavljaju preko Ukrajine, ali mnogo manje ispod nekadašnjeg nivoa.


Nacionalna skladišta

U Njemačkoj je nestašica goriva izazvala zabrinutost zbog potencijalnog talasa bankrota među dobavljačima energije. Ranije ove nedjelje, generalni direktor njemačkog uvoznika gasa "Uniper", Klaus-Diter Maubah, upozorio je da će zemlja možda morati da uvede racionalizaciju gasa tokom zime.

Prema procjenama Goldman Saksa, to bi moglo značiti da bi zemlja izgubila 65 posto svoje industrije.

Prema zvaničnim podacima, njemačka nacionalna skladišta gasa su trenutno popunjena 85 odsto. Međutim, Klaus Miler, predsjednik njemačkog energetskog regulatora, upozorio je prošlog meseca da je čak i 95 odsto skladištenja dovoljno samo za dva mjeseca prosječne upotrebe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.