SAOPĆILE GRADSKE VLASTI

U Kijevu dijele stanovništvu tablete joda u slučaju nuklearnog udara

Tablete s kalijevim jodom mogu pomoći u blokiranju apsorpcije štetnog zračenja ako se uzmu neposredno prije ili neposredno nakon izlaganja nuklearnom zračenju

Tablete će podijeljene stanovnicima područja potencijalno obuhvaćenih nuklearnim zračenjem. AP

H. J. I.

4.10.2022

U glavnom gradu Ukrajine Kijevu, u evakuacijskim centrima, distribuiraju se tablete joda radi eventualnog nuklearnog udara, objavilo je gradsko vijeće, prenose britanski mediji. 

Gradske vlasti su u saopćenju rekle da će tablete biti podijeljene stanovnicima područja potencijalno obuhvaćenih nuklearnim zračenjem.

Tablete s kalijevim jodom mogu pomoći u blokiranju apsorpcije štetnog zračenja ako se uzmu neposredno prije ili neposredno nakon izlaganja nuklearnom zračenju.


Ukrajina se odlučila na ovaj korak nakon što je Kremlj u utorak poručio da "ne želi učestvovati u nuklearnoj retorici koju je Zapad proširio", nakon medijskog izvještavanja da je Rusija pokazala spremnost da upotrijebi nuklearno oružje u sukobu s Ukrajinom.

Ranije je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da će "upotrijebiti sva sredstva koja su mu na raspolaganju" da dobije rat. Ta izjava je došla u trenutku kada su se ruske kopnene snage povlačile pred ukrajinskim protunapadom kod grada Limana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.