NAKON OBJAVE VIDEOSNIMKA

Austrijanci oštro odgovorili Orbanu: Ugarska je prestala postojati prije 100 godina

Ovo je nastavak politike koju provodi Viktor Orban i njegovi dužnosnici sa isticanjem žaljenja zbog Trianonskog sporazuma i "nepravednih" granica Mađarske

Orban sa igračom. PRINTSCREEN / FACEBOOK

A. O.

23.11.2022

Ministarstvo vanjskih poslova Austrije reagiralo je nakon što se premijer Mađarske Viktor Orban pojavio sa šalom na kojem se nalazi mapa "Velike Mađarske".

- Kratko smo pogledali historijske karte u Ministarstvu vanjskih poslova u Beču koje su potvrdile našu prvobitnu sumnju. Kraljevina Ugarska u sastavu Austro-Ugarske Monarhije prestala je postojati prije otprilike 100 godina. Obavijestit ćemo naše mađarske susjede o razvoju ove situacije što je prije moguće - poručili su iz ministarstva.

Podsjetimo, reakcije su bile i od strane Ukrajine, Rumunije i Hrvatske, čije dijelove Orban "svojata".






Podsjećamo, Orban je čestitao Balazsu Dzsudzsaku koji se povlači iz mađarske fudbalske reprezentacije, a na šalu se jasno vide motivi "Velike Mađarske".

Ovo je nastavak politike koju provodi Viktor Orban i njegovi dužnosnici sa isticanjem žaljenja zbog Trianonskog sporazuma i "nepravednih" granica Mađarske.

Orban je u maju 2020. godine na svom Facebooku objavio sliku globusa ispred Trianona, na kojoj se nalazi karta Velike Mađarske, koja je uključivala i Transilvaniju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.