USLIJEDIO NIZ REAKCIJA

Orban ne prestaje s provokacijama: U javnosti se pojavio sa šalom mape "Velike Mađarske"

Iz ministarstva vanjskih poslova Mađarske su naveli da Orbanov potez jasno u suprotnosti s otvorenošću koja okružuje nastavak bilateralnog dijaloga

Viktor Orban. PRINTSCREEN / FACEBOOK

A. O.

22.11.2022

Premijer Mađarske Viktor Orban pojavio se sa šalom na kojem je prikazana mapa "Velike Mađarske". Nakon toga uslijedio je niz reakcija.

Naime, sve je prikazano i na videosnimku koji je objavljen na Facebooku. Orban je čestitao Balazsu Dzsudzsaku koji se povlači iz mađarske fudbalske reprezentacije, a na šalu se jasno vide motivi "Velike Mađarske".

Član Evropskog parlamenta iz Njemačke Daniel Freund se oglasio.

- Premijer Mađarske, nosi šal sa mapom Velike Mađarske. Kako umirujuće za mađarske komšije - napisao je na Twitteru. 


Orbanova politika

Iz ministarstva vanjskih poslova Mađarske su naveli da Orbanov potez "jasno u suprotnosti s otvorenošću koja okružuje nastavak bilateralnog dijaloga, o čemu je rumunski ministar vanjskih poslova razgovarao tokom svog nedavnog posjeta Budimpešti, i tokom konzultacija s premijerom i njegovim mađarskim kolegom."

Smatra se da je upravo ovo nastavak politike koju provodi Orban i njegovi dužnosnici sa isticanjem žaljenja zbog Trianonskog sporazuma i "nepravednih" granica Mađarske.

Simbole revizionizma sve više koriste mađarski dužnosnici, predvođeni Viktorom Orbanom.


Dom Mađara

U jednom radijskom intervjuu, Orban je u maju ove godine izjavio da su dijelovi jadranske obale odsječeni od Mađarske i da "oni koji imaju more i luke mogu dovoziti naftu tankerima.

Orban je u prije dvije godine na svom Facebooku objavio fotografiju globusa ispred Trianona, na kojoj se nalazi karta Velike Mađarske, koja je uključivala i Transilvaniju. Post je popraćen tekstom koji se odnosi na ispite iz historije.

Također, mađarska vlada vodi nekoliko javnih politika koje pokušavaju oporaviti "mađarsku naciju". Nedavna reforma predmeta koji se poučava u mađarskim školama predstavlja, duboko ideološki, Transilvaniju kao dom Mađara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.