ISTOČNI GRAD DEBRECEN

Foto / Orbanov protivnik okupio 10.000 ljudi: Održan veliki protest protiv mađarskog premijera

Kandidati Fidesza vodili su grad od kasnih 90-ih, a vladajuća stranka osvojila je oko 60 posto glasova na posljednjim izborima

Mađarska - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
N. Aj.

5.5.2024

Hiljade Mađara protestirale su danas protiv nacionalističkog premijera Viktora Orbana, mjesec prije početka izbora za Evropski parlament te lokalnih izbora.

Peter Magjar (Magyar), bivši vladin insajder kojeg neki promatrači smatraju prvom ozbiljnom prijetnjom Orbanu u posljednjih nekoliko godina, organizirao je skup na kojem je sudjelovalo oko 10.000 ljudi u istočnom gradu Debrecenu, uporištu vladajuće stranke Fidesz.

Kandidati Fidesza vodili su grad od kasnih 90-ih, a vladajuća stranka osvojila je oko 60 posto glasova na posljednjim izborima, u usporedbi s otprilike trećinom koju su osvojile opozicione stranke.

Obraćajući se okupljenima, Magjar je ciljao na jednu od temeljnih Orbanovih politika, kritizirajući "iznimno nizak" nivo doplatka za djecu djece u Mađarskoj.

Orban kaže da među zemljama EU Mađarska najveći dio svoje ekonomije troši na podršku porodicama.

- Potreban nam je potpuno novi sistem u kojem je socijalna podrška doista prilagođena društvenim potrebama - naglasio je Magjar.

Rekao je da Mađarskom vlada "dobro povezana elita", što će nastojati okončati ako bude izabran.

Međunarodni promatrači kažu da je Orban sredstva Evropske unije usmjerio poslovnim ljudima bliskim Fideszu kako bi se učvrstio na vlasti. Orban kaže da Mađarska nije korumpiranija od drugih zemalja.

Tijelo zaduženo za nadzor fondova EU kaže da nema odgovarajuće ovlasti za razotkrivanje mogućih nepravilnosti te je zatražilo dodatne ovlasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.