BIO JE PRIVEDEN

Britansko ministarstvo pozvalo kineskog ambasadora zbog premlaćivanja novinara BBC-a

Vlada Velike Britanije u ponedjeljak je osudila ophođenje prema novinaru nazvavši ga "šokantnim i neprihvatljivim"

Sa snimka tuče. PRINTSCREEN

A. O.

29.11.2022

Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije pozvalo je kineskog ambasadora u Londonu Zeng (Zheng) Zeguanga u jeku diplomatskog spora izazvanog hapšenjem i navodnim premlaćivanjem novinara BBC-a u Šangaju.

Tokom protesta u Šangaju, snimatelj Edvard Lorens je priveden u nedjelju. On je zadržan nekoliko sati nakon čega je pušten na slobodu.

Britanski javni servis je naveo da su Lorensu "vezane lisice" dok je snimao za vrijeme protesta, a zatim ga je policija "tukla i šutirala".


- BBC je bio jasan da je jednog od njihovih novinara policija privela i pretukla kada je pokrivao proteste. Jasno smo stavili do znanja da je ovakvo ponašanje kineskih vlasti potpuno neprihvatljivo - rekao je izvor iz Ministarstva vanjskih poslova i Komonvelta (Commonwealtha).

BBC je saopćio da je veoma zabrinjavajuće što je jedan od njihovih novinara "napadnut na ovaj način dok je obavljao svoje dužnosti".

Vlada Velike Britanije u ponedjeljak je osudila ophođenje prema novinaru nazvavši ga "šokantnim i neprihvatljivim".

- Sloboda medija i sloboda da se protestuje moraju se poštovati. Nijedna zemlja nije izuzeće. Hapšenje novinara BBC-a Lawrencea u Kini je duboko uznemirujuće. Novinari moraju biti u mogućnosti da rade svoj posao bez zastrašivanja - naveo je na Twitteru britanski ministar vanjskih poslova Džejms Kleverli (James Cleverly).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.