GENERALNI SEKRETAR NATO-A

Stoltenberg: Nastavljamo pružati pomoć ratom pogođenoj Ukrajini

Stoltenberg je zahvalio njemačkoj vladi na finansijskoj i vojnoj pomoći Ukrajini

Jens Stoltenberg: Njemačka je među saveznicima koji Ukrajini pružaju najviše vojne, finansijske i humanitarne pomoći. AP

S. S.

2.12.2022

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg obećao je nastavak podrške ratom pogođenoj Ukrajini te je dodao da će savez ostati oprezan kako bi izbjegao širi rat s Rusijom.

- NATO nije strana u sukobu. Nećemo biti uvučeni u Putinov rat - rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka s njemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Scholz) u Berlinu.

Lider NATO-a optužio je ruskog predsjednika Putina da je namjerno bombardovao ukrajinsku civilnu i energetsku infrastrukturu, kako bi primorao Ukrajince na predaju.

- Putin koristi zimu kao oružje. I ne možemo mu dopustiti da pobijedi. U ovom kritičnom trenutku, naša stalna podrška Ukrajini važnija je nego ikad - poručio je Stoltenberg.

Stoltenberg je zahvalio njemačkoj vladi na finansijskoj i vojnoj pomoći Ukrajini.

- Njemačka je među saveznicima koji Ukrajini pružaju najviše vojne, finansijske i humanitarne pomoći. Vojna oprema koju osigurava Njemačka štiti ukrajinske domove, škole i bolnice od ruskih raketnih napada - rekao je Stoltenberg.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.