SA NJEGOVOG IMANJA

Sud u SAD prekinuo glavnu provjeru Trampovih dokumenata

Odluka američkog žalbenog suda za 11. okrug označila je odlučujući poraz za Trampa

Donald Tramp. AP

A. O.

2.12.2022

Posebnu glavnu provjeru dokumenata zaplijenjenih od Donalda Trampa (Trumpa) na njegovom imanju u Mar-a-Lagu Savezni žalbeni sud je prekinuo jučer.

Time je otvoren put ministarstvu pravosuđa da ponovno dobije pristup cjelokupnom materijalu za korištenje u krivičnoj istrazi oko bivšeg predsjednika.

Odluka američkog žalbenog suda za 11. okrug označila je odlučujući poraz za Trampa.

Prema presudi sudac nižeg suda uopće nije trebao odobriti njegov zahtjev za nezavisnim arbitrom i malo je vjerojatno da će biti poništena u slučaju žalbe.


Loše postupanje

- Zakon je jasan - napisao je žalbeni sud u jednoglasnom mišljenju na 23 stranice. 

- Ne možemo napisati pravilo koje dopušta bilo kojem predmetu istrage da blokira vladine istrage nakon izvršenja naloga. Niti možemo napisati pravilo koje to dopušta samo bivšim predsjednicima - navodi se. 

Presuda je ukinula nalog suca nižeg suda, dopuštajući saveznim tužiocima da koriste neklasificirane dokumente, uz dokumente označene kao tajne koje su prethodno ponovno dobili u ranijoj žalbi u krivičnoj istrazi koja ispituje Trampovo loše postupanje s materijalima nacionalne sigurnosti.

Tramp se može žaliti samo Vrhovnom sudu SAD-a, prema lokalnim pravilima u 11. okrugu, iako nije odmah jasno hoće li to učiniti. Bivši predsjednik izgubio je više slučajeva pred vrhovnim sudom, a posljednji je uključivao i to može li Kongres dobiti pristup njegovim poreznim prijavama.


Neprimjerenost neviđenog

- Odluka se ne bavi zaslugama koje jasno pokazuju neprimjerenost neviđenog, nezakonitog i neopravdanog napada na Mar-a-Lago. Predsjednik Donald Tramp nastavit će se boriti protiv naoružanog Ministarstva pravosuđa - rekao je Trampov glasnogovornik.

Odluka koju je donio 11. okrug nije bila iznenađujuća s obzirom na razmjere skepticizma koje je izrazilo tročlano sudsko vijeće predvođeno glavnim žalbenim sucem Vilijamom Priorom (Williamom Pryorom) o zakonitosti vanredne zabrane protiv odjela tokom usmenih rasprava prošle sedmice

Tramp je tražio imenovanje posebnog stručnjaka koji bi pregledao dokumente zaplijenjene u Mar-a-Lagu uključujući 103 s oznakama povjerljivosti nedugo nakon što je FBI pretražio odmaralište na temelju toga da bi neki od materijala mogli biti predmet potencijalne zaštite povlastica.

Zahtjeve je odobrila američka sutkinja Ailen Kanon (Aileen Cannon), koju je Tramp imenovao, koja je iskazala iznimno poštovanje prema Trampu zbog njegovog statusa bivšeg predsjednika i odlučila da je zadovoljio elemente četverodijelnog Richey testa koji se koristio za određivanje treba li intervenirati u slučaju grešaka u istrazi

Ali 11. krug je presudio da Kanon nikada nije trebala imenovati posebnog stručnjaka, napisavši da nije imala ovlasti spriječiti odjel da koristi zaplijenjene materijale potez koji je također bez pravnog presedana, piše Guardian.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.