REVOLUCIONARNI SPORAZUM

Velika Britanija, Japan i Italija radit će na novom borbenom avionu

Japanska vladajuća Liberalno demokratska stranka također razmatra prijedloge da ublaži svoja pravila vojnog uvoza, izjavio je Onodera

Borbeni avion. TWITTER / ILUSTRACIJA

A. O.

2.12.2022

Revolucionaran sporazum o zajedničkom razvoju naprednog borbenog aviona naredne sedmice će objaviti Italija, Velika Britanija i Japan. Tu informaciju su saopćila dva obaviještena izvora.

Za Tokio i London to znači kulminaciju dosadašnjih obrambenih veza, koje zauzvrat Britaniji daju veću sigurnosnu ulogu u Aziji, a Japanu osiguravaju nove sigurnosne partnere koji mu mogu pomoći u borbi protiv sve veće vojne moći susjedne Kine.


Japan udvostručuje proračun

O pokušaju spajanja projekta mlaznog lovca Tempest pod britanskim vodstvom s japanskim programom borbenog F-X Reuters je prvi put javno objavio vijest u julu. Bit će to prvi put da Japan surađuje sa zemljama izvan SAD-a na velikom projektu odbrambene opreme.

- Projekt će se objaviti prije no što Japan objavi novu nacionalnu sigurnosnu strategiju i plan vojne nabave - rekli su izvori.

Povećanjem naoružanja, koje bi moglo udvostručiti japanski proračun za odbranu zemlje na oko 5 posto bruto domaćeg proizvoda sljedećih nekoliko godina platit će se za nova oružja, uključujući rakete dugog dometa za odvraćanje Kine od vojne akcije u Istočnom kineskom moru i oko njega.


Bez dogovora

Razgovori između Japana, Britanije i Italije o novom borbenom zrakoplovu koje će voditi BAE Systems Plc i Mitsubishi Heavy Industries nastavit će se sljedeće godine, kako bi se odredili detalji oko podjele posla, rekli su izvori.

- Japanska vladajuća Liberalno demokratska stranka također razmatra prijedloge da ublaži svoja pravila vojnog uvoza, kako bi se zajednički borbeni zrakoplov mogao izvoziti - rekao je Itsunori Onodera, bivši japanski ministar odbrane i uticajni zastupnik, u intervjuu prošli mjesec.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.