NOVE PRIJETNJE

Putin: Zapad stvara haos, sve je veći rizik konflikta

Namjerno multipliciraju kaos i dižu tenzije na međunarodnom nivou - rekao je Putin pa optužio Zapad da "iskorištava Ukrajinu" i "koristi Ukrajince kao topovsko meso"

Vladimir Putin. Arhiv

Hina / D. H.

9.12.2022

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je ustvrdio kako je "želja Zapada da održi dominaciju na svjetskoj pozornici" kriva za "sve veći rizik potencijalnog konflikta".

- Potencijal za konflikte raste. To je direktna posljedica pokušaja zapadnih elita da očuvaju svoju političku, finansijsku, vojnu i ideološku dominaciju svim mogućim sredstvima - rekao je Putin u videoporuci na summitu ministara obrane Šangajske organizacije za suradnju i skupine bivših sovjetskih zemalja.

- Namjerno multipliciraju kaos i dižu tenzije na međunarodnom nivou - rekao je Putin pa optužio Zapad da "iskorištava Ukrajinu" i "koristi Ukrajince kao topovsko meso".

Putin opetovano karakterizira rat u Ukrajini - koji Moskva uvijek naziva "specijalnom vojnom operacijom" - kao sukob između Rusije i Zapada i kritizira zemlje koje vojno i financijski pomažu Ukrajini. Kijev, evropske zemlje i Washington kažu da Moskva ciničnom agresijom na proeuropsku susjednu zemlju pokušava, pod krinkom zabrinutosti za vlastitu sigurnost, osvojiti velike dijelove Ukrajine i svrgnuti njenog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.