ZDRAVSTVO POD PRITISKOM

Kina prestala objavljivati dnevne podatke: Navodno od početka mjeseca zaraženo 250 miliona Kineza

Kompanija Airfinity iz Velike Britanije procijenila da se Kina suočava s više od milion slučajeva zaraze i 5.000 smrti svakog dana

Važne informacije o covidu-19 objavljivat će Kineski centar za kontrolu. Twitter

A. Č.

25.12.2022

Kineska Nacionalna zdravstvena komisija (NHC) prestala je danas objavljivati dnevne podatke o covidu-19, u čiju se pouzdanost sumnjalo nakon što je naglo porastao broj slučajeva zaraze uslijed popuštanja strogih epidemioloških mjera.

- Važne informacije o covidu-19 objavljivat će Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) radi reference i istraživanja - rekla je komisija u izjavi, no nije navela razloge za promjenu ni koliko će često CDC te podatke objavljivati.

Raste zabrinutost zbog nedostatka ključnih informacija

NHC je donio odluku o prestanku bilježenja slučajeva zaraze i broja umrlih u vrijeme kada raste zabrinutost zbog nedostatka ključnih informacija otkako je Peking uvelike izmijenio svoju politiku nulte tolerancije prema koronavirusu, koja je potpuno zatvorila milione građana i oslabila drugu najveću privredu u svijetu.

Komisija četiri uzastopna dana, unatoč rekordnom porastu slučajeva zaraze, nije zabilježila nijednu smrt od covida-19 u cijeloj zemlji prije nego što je potpuno prestala objavljivati podatke. Kina je suzila definiciju za smrti od covida-19, bilježeći samo one koji su umrli od upale pluća izazvane covidom-19 ili zatajenje dišnih organa, što je izazvalo neodobravanje među svjetskim zdravstvenim stručnjacima.

Službene brojke iz Kine su postale nepouzdane

Kompanija Airfinity iz Velike Britanije, koja se bavi zdravstvenim podacima, prošle je sedmice procijenila da se Kina suočava s više od milion slučajeva zaraze i 5.000 smrti svakog dana.

Službene brojke iz Kine su postale nepouzdane kada se smanjio broj testiranja u zemlji, a Kinu se redovito optuživalo da umanjuje značaj slučajeva zaraza i smrti.

Kineski zdravstveni sistem se nalazi pod velikim pritiskom, pri čemu se od osoblja traži da dolazi na posao čak i u slučaju da su bolesni, a ponovno se upošljavaju i umirovljeni zdravstveni radnici, prema državnim medijima.

Kako su javili Bloomberg News i Financial Times u kini je navodno od početka decembra koronavirusom zaraženo skoro 250 miliona ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.