KLIMATSKE PROMJENE

Oboreni temperaturni rekordi širom Evrope

U Danskoj je izmjerena temperatura od 12, 6 stepeni, u Letoniji 11,1 stepeni, Litvaniji 14,6 stepeni i u Nizozemskoj 16,9 stepeni

Poljska: Registrovana temperatura uobičajena za proljeće, hrabri se i okupali u jezeru. Anadolija

A. Č. / Srna

3.1.2023

Evropa je suočena sa neuobičajeno toplim vremenom u januaru i oboreni su brojni temperaturni rekordi širom Starog kontinenta, piše britanski dnevnik "The Independent".

Prema pisanju lista, u najmanje sedam evropskih država izmjerena je rekordno visoka temperatura prvog dana Nove godine. U Bjelorusiji, Danskoj, Češkoj, Letoniji, Litvaniji, Nizozemskoj i Poljskoj registrovana je temperatura uobičajena za proljeće.

U mjestu Visokaje u Bjelorusiji izmjereno je rekordnih 16,4 stepeni. Prethodno je najviša temperatura u januara bila 4,5 stepeni.

U poljskom selu Korbijelov izmjereno je rekordnih 19 stepeni. Prosječna temperatura za to područje u ovo doba godine je jedan stepen. U Javorniku u Češkoj, temperatura je za 16,6 stepeni viša od uobičajene jer je izmjereno 19 stepeni, a za ovaj period prosjek su tri stepena Celzijusova.

U Danskoj je izmjerena temperatura od 12, 6 stepeni, u Letoniji 11,1 stepeni, Litvaniji 14,6 stepeni i u Nizozemskoj 16,9 stepeni.

- Na osnovu temperatura i oblasti u kojima su rekordne vrijednosti izmjerene ovaj period se može smatrati kao najekstremniji toplotni talas ikad registrovan u Evropi - rekao je klimatolog Maksimilijano Herera koji prati ekstremne temperaturne razlike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.