KONTROVERZNA ODLUKA

Izraelski ministar naredio uklanjanje palestinskih zastava: "One potiču terorizam"

Ben-Gvir vodi ultranacionalističku stranku u novoj vladi Benjamina Netanyahua i u svojstvu ministra nadgleda policiju

Palestinci sa zastavicama. EPA

D. H.

9.1.2023

I novi ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir, koji dolazi iz krajnje desnih redova, dao je policiji nalog da ukloni palestinske zastave s javnih mjesta jer one predstavljaju i potiču na terorizam, prenose agencije.


Tvrđi pristup

Izraelski zakon ne zabranjuje palestinske zastave, ali policija i vojska ih imaju pravo ukloniti u slučajevima kada procjene da predstavljaju prijetnju javnom redu i miru.

Ben-Gvir vodi ultranacionalističku stranku u novoj vladi Benjamina Netanyahua i u svojstvu ministra nadgleda policiju. Ova naredba, čini se, signalizira tvrđi pristup prema pitanju isticanja palestinskih zastava.

Odluku je donio nakon oslobađanja dugogodišnjeg palestinskog zatvorenika osuđenog za otmicu i ubojstvo izraelskog vojnika 1983., koji je nakon zločina u svom selu na sjeveru Izraela mahao palestinskom zastavom, dočekan kao heroj.


Petina stanovništva

Ben-Gvir je priopćio da je mahanje palestinskim zastavama čin podrške terorizmu.

"Ne može se dozvoliti da kršitelji zakona mašu terorističkim zastavama te potiču i ohrabruju terorizam, stoga sam naredio uklanjanje s javnih mjesta zastava koje potiču terorizam i kako bih zaustavio poticanje nasilja protiv Izraela", rekao je Ben-Gvir.

Arapi u Izraelu čine oko petinu stanovništva i većina su potomci Palestinaca koji su ostali unutar novoosnovane hebrejske države nakon njezinog rata za neovisnost 1948.

Među Arapima dugo traje rasprava o njihovom mjestu u izraelskoj politici u nastojanju da se uravnoteži palestinska baština s izraelskim državljanstvom.

Mnogi od izraelskih Arapa identificiraju se kao Palestinci ili s Palestincima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.