RUDNICI SOLI

Velika Britanija objavila: Rusija vjerovatno zauzela Soledar, rudarski grad na istoku Ukrajine

Bude li to potvrđeno, to bi bio najvažniji ruski uspjeh od avgusta, nakon niza ponižavajućih poraza u drugoj polovici prošle godine

Ruske trupe pojačale su napad na mali rudarski grad. AP: Roman Chop

Z. K.

10.1.2023

Velika Britanija objavila je da je Rusija vjerovatno zauzela Soledar, rudarski grad na istoku Ukrajine. Britansko ministarstvo odbrane objavilo je da su ruski vojnici i plaćenici Wagnera nakon četiri dana napredovanja vjerovatno preuzeli kontrolu nad Soledarom, gdje se nalaze rudnici soli.

Bude li to potvrđeno, to bi bio najvažniji ruski uspjeh od avgusta, nakon niza ponižavajućih poraza u drugoj polovici prošle godine. Ruske snage bore se mjesecima za obližnji Bahmut, nekoliko kilometara jugozapadno. Obje strane imaju goleme gubitke.

Moskva tvrdi da bi zauzimanje Bahmuta bilo važan korak prema preuzimanju pune kontrole nad Donjeckom oblasti, jednom od četiri pokrajina koje je Rusija anektirala prije dva mjeseca. Rusko ministarstvo odbrane nije spomenulo Soledar ni Bahmut na brifingu za novinare u ponedjeljak.

- Ruske trupe pojačale su napad na mali rudarski grad Soledar na istoku Ukrajine, prisiljavajući ukrajinske trupe da odbiju valove napada koje predvode plaćeničke snage - saopćili su zvaničnici u Kijevu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.