GORAŽDE

Počela manifestacija "Dani Isaka Samokovlije - Sunce nad Drinom"

Svoje najljepše pripovijetke posvetio rodnom Goraždu

Bista Isaka Samokovlije. Al. B.

Al.B.

15.1.2019

Polaganjem cvijeća pred bistom Isaka Samokovlije, u krugu Doma zdravlja u Goraždu, koji već decenijama nosi njegovo ime, počela je manifestacija „Dani Isaka Samokovlije - Sunce nad Drinom“.

Goražde na ovaj način pokušava sačuvati sjećanja na jednog od najboljih pripovjedača koje je bh. književnost imala. 

– Ponosni smo što manifestacija svake godine počinje upravo ovdje, u našoj ustanovi. Uzevši u obzir da ova manifestacija traje već 15 godina, tokom cijele godine se nešto dešava, mislim da je to puno više nego što drugi gradovi posvećuju svojim književnicima i da nemamo razloga da se stidimo. Iako ima prostora za još više sadržaja – kazao nam je Edin Čengić, direktor Doma zdravlja „Isak Samokovlija“ u Goraždu. 




FOTO: Al. B.

Samokovlija je rođen u Goraždu, a nakon studija medicine u Beču, kao ljekar je radio u rodnom gradu, a potom Sarajevu i Fojnici.

Pisao je najčešće noću, nakon redovnog posla, a mnogi smatraju da je u svojim pripovijetkama ostavio najljepše opise Goražda, Drine i običnih ljudi koje je upoznao.

– Mnogo toga da se uradi nije dovoljno da se iskaže kolika je vrijednost Isaka Samokovlije kao pripovjedača, humaniste, a prije svega kao našeg sugrađanina. On je tim finim, tananim nitima ostao vezan za Goražde kroz čitavo svoje stvaralaštvo i neke od najboljih pripovjedaka, poput “Sunce nad Drinom” i “Drina”, posvetio je upravo ovom gradu – kaže Slavko Klisura iz Centra za kulturu, ustanove koja organizira manifestaciju.

Dug prema piscu, prvom školovanom ljekaru, humanisti, ali i žrtvi ustaških logora, nije do kraja ispunjen, jer najave da će biti obnovljena Isakova rodna kuća, uređena spomen-soba ili ustanovljena književna nagrada s njegovim imenom još su samo obećanja.

– Ne činimo dovoljno po tom pitanju. Tu neispunjenu želju još nismo uspjeli realizirati, ali nadam se da ćemo spoznati značaj Samokovlijinog doprinosa ovom gradu i svima nama – kaže Sanid Zirak, pomoćnik gradonačelnika Goražda.


Sanid Zirak. Al.B.

U Centru za kulturu je promovirana zbirka priča Isaka Samokovlije u izdanju Izdavačke kuće „Art Rabic“.

Svoje pjesme su govorili mladi članovi Književnog kluba „Isak“, uz nastup hora Centra za kulturu. Za četvrtak je planiran koncert Hektora Morića i Merite Bavčić, a 26. januara i promocija CD-a s pjesmom „Snivaj Goražde“ autora Slavka Klisure, koja ove godine obilježava 40 godina postojanja.


Slavko Klisura. Al.B.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.