PANIKA GRAĐANA

Izolatorij treba biti izmješten van kompleksa Kantonalne bolnice Goražde

Očekuje se da Kantonalni štab Civilne zaštite uvaži apele zdravstvenih radnika i pronađe adekvatniji prostor

Kantonalna bolnica u Goraždu. A. Bajramović

Piše: A. Bajramović / Avaz.ba

23.3.2020

Veliku uznemirenost građana Goražda večeras su izazvale informacije, koje su putem društvenih mreža plasirali i pojedini uposlenici Kantonalne bolnice Goražde da je, nakon što je kod 65-godišnje Goraždanke u izolatoriju bolnice, potvrđeno prisustvo koronavirusa. Ova osoba je tokom dana smještena u izolatorij bolnice, koji se nalazi u kompleksu bolnice, tako da osoblje strahuje da je bolnica zaražena.   

Ovakve informacije demantirala je direktorica Kantonalne bolnice Goražde, Nermina Kamenica. 

- Pacijentica je u izolaciji u posebnoj prostoriji. Riječ je o prostoriji koja nije u Hitnoj službi, niti na odjeljenjima, već je riječ o posebnoj prostoriji koju smo pripremili za ovakve situacije. O pacijentici brinu ljekari i medicinsko osoblje koji su adekvatno zaštićeni – kazala je Kamenica.


Kamenica: Pacijentica je u izolaciji u posebnoj prostoriji. A. Bajramović

Prema riječima Gorana Čerkeza, pomoćnika federalnog ministra zdravstva, panici nema mjesta. 

– Goražde je do sada sve odradilo izvrsno, pretpostavljam da je i taj dio u redu. Imaju sve upute i ako su ih se pridržavali onda je sve u redu, a pretpostavljam da jesu. Nema mjesta panici, samo je bitno da svi ostanu kući – kazao nam je Čerkez.

Ženska osoba je jučer tokom dana smještena u izolatorij jer se radi o pacijentici sa hroničnim bolestima, koja spada u rizičnu grupu bolesnika. Iako po tumačenjima koja smo dobili izolatorij ne mora nužno biti van ustanove, ali je osoblju u tom slučaju teže raditi, očekuje se da Kantonalni štab Civilne zaštite uvaži apele zdravstvenih radnika i pronađe adekvatniji prostor, prije nego što se strahovanja medicinskog osoblja obistine i još jedna zdravstvena ustanova u BiH bude zaražena.

Sve o koronavirusu čitajte na ovom linku: https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.