GORAŽDE

Počelo iz radoznalosti, a sada je ljubav

Prvo sam otišla na pčelinjak da vidim jesam li alergična, govori Maslan

Maslan: Mnogo naučila za kratko vrijeme. A. Bajramović

Piše: A. Bajramović / Avaz.ba

2.5.2020

Počelo je iz radoznalosti, a preraslo u ljubav i hobi koji ne bi mijenjala ni za jedan drugi. Dika Maslan jedna je od rijetkih žena pčelarki. U naselju Bare na periferiji Goražda, u  pčelinjaku od skoro 80 košnica, već tri godine uspješno se bavi pčelarstvom.

Poslušala savjet

Kaže da je skoro 15 godina radila po kuhinjama, pravila pite, kolače i druge pekarske proizvode, jer posla za grafičara nije bilo. A onda je poslušala savjet prijatelja i počela da se upoznaje s fascinantnim svijetom pčela, s kojima čovjek živi hiljadama godina, a nikada ih do kraja nije upoznao.

Pčelinjak u Barama, na periferiji Goražda. A. Bajramović

- Prvo sam otišla u pčelinjak da vidim jesam li alergična, jer tada ne počinješ nikako. A onda kreneš, svakim danom želja je sve veća, jer zavoli se. Tri godine su prošle, ne mogu reći da znam sve, ali dosta sam naučila za kratko vrijeme – kaže Dika.

U pčelarskom odijelu ovu Goraždanku vjerovatno ne bismo vidjeli da nije bilo dugogodišnjeg prijateljstva s bračnim parom Emirom i Hatidžom Čolić iz okolice Rogatice. S Hatidžom je počela proizvoditi i različite preparate i kreme na bazi voska – s kantarionom, nevenom, propolis kremu, propolis u etanolu ili maslinovom ulju.


Sa prijateljicom Emirom. A. Bajramović

- Sa medom radim čuvarkuću, ona je dobra za štitnjaču i čišćenje krvi. Imam mladi orah u medu, koji je bogat jodom, tako da i on pomaže onome kod koga je slab rad štitne žlijezde. Onda, imam žaru, kunicu i bokvicu u kombinaciji za želudac, polen, propolis i med za jačanje imuniteta baš u vrijeme korone te matičnu mliječ u ampulama i s bagremovim medom – kaže Dika Maslan. 

Suprug Muharem pomaže oko pripreme sanduka i ramova, dok Dika u pčelinjaku radi samostalno.

- Neki mi se čude što toliko radim, ali u pčelinjaku uvijek ima posla. Zavoli se taj rad u prirodi, a i same pčele. Što si duže s njima, sve ih više voliš i poštuješ – objašnjava nam.

Velika investicija

Porodični prijatelj Emir Čolić pčelarstvom se bavi već 22 godine i u pčelinjacima u BPK i u Hercegovini ima ukupno 124 košnice.

- Nabavio sam dvije košnice, a za tri godine sam imao 77. To je velika investicija u početku, ali ako čovjek predano radi i posveti se tome, isplati se – kaže Emir.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.