HUMANI IMŠIROVIĆI

Besplatno povrće za one koji su ostali bez posla

Mnogi se ustručavaju, ali ja kažem: “Ma, slobodno”, govori Indira

Piše: A. Bajramović / Avaz.ba

20.7.2020

Indira Imširović kraj štanda s povrćem: Poruka onima koji naiđu. A. Bajramović

“Za one koji su ostali bez posla besplatno, bujrum”, poruka je kraj štanda sa svježim povrćem bračnog para Ade i Indire Imširović u Hrenovici kod Pala. Ovi dobri ljudi kažu kako je neobičan oglas tu već mjesecima, od početka pandemije koronavirusa, ali nisu željeli javno o tome pričati.

Dva dunuma


Proizvodnjom povrća bave se šest godina, a počeli su kada je Indira ostala bez zaposlenja. Rradila je kao medicinska sestra, a 2014. godine je dobila otkaz i proživljavala je ono što hiljade radnika proživljavaju danas.

- Suprug mi je tada predložio da iskoristimo zemlju koju imamo ovdje i počeli smo s jednim plastenikom od stotinu kvadrata, a danas imamo dva dunuma. Najviše proizvodimo paradajz, a imamo i papriku, krastavac - navodi Indira Imširović.

Iako su se oboje u međuvremenu zaposlili u Domu zdravlja u Prači, ljubav prema poljoprivredi ne prestaje i svake godine sve više šire proizvodnju.

- Svi nas pitaju kako stižemo, a mi ni sami to ne znamo. Imamo dvoje djece, kćerka ima 12, sin deset godina, pa nam i oni već priskoče u pomoć - govori Indira.

Stave više

Kada je počela pandemija koronavirusa, a uporedo s njom i dijeljenje otkaza u firmama širom BiH, Imširovići su se sjetili kako je njima bilo u danima dok nisu imali posla i sigurne egzistencije. Zato su odlučili da sa svima koji naiđu kroz Hrenovicu, a našli su se u takvoj situaciji, podijele ono što imaju.

- Dolazi narod, idu na selo, a mi svakog pitamo je li zaposlen, a i ako nije ostao bez posla, stavimo više povrća. Mnogi se ustručavaju, ali ja kažem: “Ma, slobodno”, jer to su jedna do dvije tone, a mi ti nećemo osjetiti na ovu količinu - dodaje Indira.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.