GORAŽDE

Virus i u firmama, ustanovama i institucijama, apelira se na poštivanje mjera

Dok BPK rješava dugogodišnji problem bubrežnih bolesnika, epidemija COVID19 eskalira

Obilazak radova. Al. B.

Piše: Al. B.

30.10.2020

Premijerka BPK Goražde i kantonalni ministar zdravstva, Aida Obuća i Eniz Halilović, posjetili su prostor Kantonalne bolnice u kojem su u toku radovi na izgradnji i adaptaciji Hemodijalliznog centra.

Pacijenti iz Goražda, koji na iscrpljujući proces hemodijalize putuju u stotinjak kilometara udaljen UKC Sarajevo a potom se na ivici snaga u kombi vozilu vraćaju svojim kućama, uskoro bi ovu vrstu zdravstvene usluge trebali dobijati u svom gradu.

- U odnosu na prethodni put kad smo dolazili ovdje je jako puno urađeno. Ovaj prostor već dobija konture centra u skladu sa svim propisima, radi se punom parom a mi obezbjeđujemo poztrebna sredstva. Jako sam zadovoljna na radost svih onih koji dugo čekaju uspostavu Hemodijaliznog centra – kazala je Obuća.

Svi dijalizni aparati nabavljeni su zahvaljujući donatorima, a najvažniji i najskuplji dio opreme, reverzibilnu osmozu, osigurat će organizacija Qatar Charity.

Aida Obuća. Al. B.

Odmah po završetku građevinskih radova, što je ugovorom planirano za oko dva mjeseca, sve bi trebalo biti stavljeno u funkciju.

Istovremeno, dok BPK Goražde rješava dugogodišnji problem bubrežnih bolesnika, epidemija koronavirusa uzima maha, pa je samo u posljednjih 24 sata registrirano 28.

U BPK je ukupno 187 zaraženih, 526 osoba je u izolaciji, a očekuje se pogoršanje situacije s obzirom da je COVID-19 prisutan u firmama, ustanovama i institucijama.

- Kantonalna bolnica se dobro nosi sa epidemijom. Svi lakši i srednje teški pacijenti se ostavljaju u bolnici. Već imamo tri pacijenta, jer smo osigurali dio kapaciteta za COVID pacijente, u skladu sa naredbom Federalnog kriznog štaba. Imamo na raspolaganju deset kreveta u bolnici, a u izolatoriju, koji se adaptira, imat ćemo 19 i nadamo se da će to biti dovoljno. Teži bolesnici se upućuju u izolatorij Podhrastovi i imamo odličnu saradnju, tako da nam nijedan pacijent do sada nije vraćen – kazala nam je direktorica Kantonalne bolnice Goražde, Nermina Kamenica.

Prema riječima premijerke, Aide Obuće, daljnji razvoj situacije ovisi od poštivanja mjera koje su na snazi, a ako one ne daju rezultat bit će uvedene rigoroznije mjere.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.