BURNO U GORAŽDU

Nijaz Musić: Ja se sa SDA ne ponosim više!

Završetak sjednice u sali Skupštine obilježio je verbalni a zamalo i fizički sukob

Sa današnje sjednice Skupštine BPK Goražde. Al.B

Piše: A. Bajramović

23.12.2020

Nakon pune dvije godine kompletirano je rukovodstvo Skupštine BPK Goražde. Na nastavku konstatirajuće sjednice u skupštinsko rukovodstvo najprije je jednoglasno izabrana predstavnica Kluba poslanika srpske nacionalnosti Daliborka Milović (Liberalna stranka), koja je potom, prostom većinom tri člana rukovodstva Skupštine izabrana i za predsjedavajuću. Na taj način dosadašnja predsjedavajuća Edita Velić (DF) praktično je smijenjena sa ove pozicije. 

Fejzić: Fizičkog kontakta nije bilo. Arhiv

Povod verbalnog sukoba

Završetak sjednice u sali Skupštine obilježio je verbalni a zamalo i fizički sukob, kada je dopredsjedavajući Skupštine Edim Fejzić (Goraždanska priča) nasrnuo na poslanika Nijaza Musića (SDA). Sukobu je prethodilo Musićevo obraćanje poslanicima tokom kojeg je čestitao Božić, pored ostalih i Edimu Fejziću, dopredsjedavajućem Skupštine iz reda Hrvata.

- Nakon što je završen kolegij Skupštine u pauzi, predsjedavajuća Daliborka Milović je saopštila da se prekida redovna sjednica i da se zakazuje za 25. decembar. Na to sam imao potrebu da intervenišem, a istovremeno sam iskoristio priliku da čestitam svim građanima predstojeći katolički Božić. Naravno, imao sam potrebu da čestitku uputim i građanima katoličke vjeroispovijesti kao i jedinom kolegi u Skupštini kantona – kazao nam je Musić.

To je i dovelo do reakcije Fejzića.

- Ništa nije bilo, nikakvog fizičkog kontakta nije bilo, već sam mu samo želio reći nekoliko rečenica. To je sve. Ja sam musliman i to sam dokazao, jer da mene nije bilo Goražde bi palo 1994. godine – kazao je Fejzić za "Avaz".


Musić: Problem SDA traje godinama. Arhiv

Nastavak političkog angažmana

Komentirajući smjenu u rukovodstvu Skupštine, Musić kaže kako na ovaj način rukovodstvo SDA u Goraždu želi skrenuti pažnju sa loših izbornih rezultata u novembru, a današnja dešavanja u Skupštini mogla bi biti uvod i u rekonstrukciju Vlade BPK. Zbog toga će i kao potpredsjednik GO SDA Goražde, razmisliti o daljnjem političkom angažmanu. 

 - Ja se sa SDA ne ponosim više. Kad jedan potpredsjednik najveće općinske organizacije kaže da nije u redu ovo što se radi, kad ti to kaže 90 posto članstva, onda stvarno treba preispitati neke stvari. Jedini problem koji ima SDA, koji datira godinama, koji je izvor svih problema, je taj što ljudi koji imaju najveći legitimitet u narodu nemaju legalitet kroz podršku organa stranke. Onda imaš jednu kohabitaciju, razmimoilaženje volje naroda i volje organa stranke. Što se tiče mog daljnjeg političkog angažmana oni mogu raditi šta hoće a ja ću se vrlo brzo opredijeliti u vezi s tim – ističe Nijaz Musić. 

Nakon današnjeg incidenta oglasio se i Klub poslanika SDA osudivši svaki vid nasilja, verbalnih prijetnji i diskriminacije na nacionalnoj, vjerskoj, polnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi. Iz SDA su pozvali nadležne organe da sankcioniraju govor mržnje, vrijeđanje i iznošenje neistina, a zastupnike u Skupštini BPK Goražde da dostojanstveno obavljaju svoj posao, poštuju Ustav BPK Goražde i zakletvu koju su položili. Klub SDA podsjeća na odredbe po kojima tri kandidata za predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine između sebe odlučuju ko će biti predsjedavajući Skupštine. 

- Izabrano rukovodstvo Skupštine BPK Goražde čine Edita Velić (DF), Daliborka Milović (LS) i Edim Fejzić (Goraždanska priča) čime je omogućeno Ustavom zagarantovano pravo sva tri konstitutivna naroda. Izbor Daliborke Milović za predsjedavajuću Skupštine BPK Goražde je u skladu sa članom 10. Poslovnika. Optužbe Edite Velić i Nijaza Musića na današnjoj sjednici Skupštine BPK Goražde, a koje su vjerovatno i uzrokovale skandal i verbalni obračun, osuđujemo jer su protivne političkom bontonu i uvažavanju drugačijih mišljenja – navode iz SDA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.