AVAZ NA LICU MJESTA

U Goraždu otvoren Hemodijalizni centar, uloženo oko 1,5 miliona KM

Sretni smo što je ovaj projekat konačno priveden kraju, ali i tužni zbog toga što mnogo dijaliznih pacijenata nije dočekalo ovaj dan, kazao je Hadžijahić

Otvoren Hemodijalizni centar u Goraždu. A. BAJRAMOVIĆ

Piše: A. Bajramović

28.4.2022

Dugo najavljivani projekat konačno je priveden kraju, pa je u Kantonalnoj bolnici u Goraždu svečano otvoren Hemodijalizni centar. Pacijenti iz ovog kantona, koji godinama putuju u Sarajevo kako bi obavili tretman dijalize i nastavili svoj život, od 4. maja će dijalizu obavljati u svom gradu. U izgradnju i opremanje centra uloženo je oko 1,5 miliona KM.

Pomiješane emocije

Hadžijahić: Pomiješane emocije. A. BAJRAMOVIĆ

- Ovo je jedan od najsretnijih dana u dugoj i teškoj borbi sa našom bolešću. Godinama smo čekali da ovaj centar otvori svoja vrata svima nama kojima je dijaliza jedini način da nastavimo živjeti još jedan dan, godinu, pet, onoliko koliko je propisano da bude. Ne trebam vas podsjećati kako je izgledala za borba, jer koliko god vam pričao o naporima kojima smo bili izloženi putujući do Sarajeva i nazad teško biste me shvatili, a i drago mi je da je taj dio naše borbe sada iza nas. Otvaranje centra dočekujemo sa pomiješanim osjećanjima. Sretni smo što je ovaj projekat konačno priveden kraju, ali i tužni zbog toga što mnogo dijaliznih pacijenata nije dočekalo ovaj dan – kazao je Mehmed Hadžijahić, jedan od dijaliznih pacijenata iz Goražda.

U posljednje vrijeme broj dijaliznih pacijenata značajno je smanjen, zbog velike smrtnosti, ali i odlaska jednog broja pacijenata u Sarajevo.

- I ova, i sve vlade poslije nas imaju obaveze da rade na jačanju kapaciteta zdravstvenih ustanova, da hemodijalizni pacijenti ne idu samo na hemodijalizu, već da napravimo iskorak pa da radimo i transplantacije – kazala je premijerka BPK Goražde, Aida Obuća.



Zahvalnost donatorima

Uručene zahvalnice. A. BAJRAMOVIĆ

Brojnim donatorima, koji su pomogli opremanje centra, a među njima su i organizacija Qatar Charity, Ambasada Kine u BiH, Vakufska direkcija BiH i drugi, uručene su zahvalnice. Svečanosti u Goraždu, pored ostalih, prisustvovali su i potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović i drugi. 

U posljednje vrijeme broj dijaliznih pacijenata značajno je smanjen, zbog velike smrtnosti, ali i odlaska jednog broja pacijenata u Sarajevo. Prema riječima direktorice Kantonalne bolnice, prim. dr. Nermine Kamenice, usluge dijalize u početku će koristiti devet pacijenata iz Goražda i tri koja su najavila povratak iz Sarajeva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.